Petar Lupić

FOTO: Madagaskar osvanuo na Rajskoj plaži

Na Rajskoj plaži u Loparu na otoku Rabu odražn je sedmi po redu Festival skulpture u pijesku.

Od samog početka ova umjetnička i zabavna manifestacija oduševljava sve ljubitelje pješćanih plaža na Rabu, a ove godine je i sama tema bila posebno interesantna
djeci. Naime, na Rajskoj plaži vrijedni kipari i umjetnici izradili su likove iz popularnog crtića Madagaskar. Četiri dana borbe s pijeskom i vodom rezultiralo je spektakularnim skulpturama, a u realizaciji svojih ideja nije ih omela ni bura koja je puhala za čitavog trajanja festivala.

Najboljom skulpturom proglašena je Žirafa koju su zajednički oblikovale studentice Valentina Rašan i Iva Mihanović, a u kategoriji fotografija na temu loparskog pijeska, prvonagrađeni je Antonio Ivčić. Osim prvoga mjesta podijeljena su još dvije medalje, te je tako drugo mjesto odnio pješčani Hypo – nilski konj u izvedbi Martine Rzounek i Jelene Kašić, a treće mjesto zauzeli su Pingvini tj. Adrian Marok i Lucija Jelić. U kategoriji fotografija drugo mjesto pripalo je Mariji Kordić, a treće Draženu Kaspreku.

“I sedmi Festival skulpture u pijesku, unatoč vremenskim poteškoćama, uspješno je priveden kraju, a Lopar kao destinacija s najviše pješčanih plaža na Jadranu, na najbolji je mogući način dodatno promoviran brojnim posjetama festivalu, ali i tisućama fotografija koje su putem društvenih mreža obišle i još uvijek obilaze cijeli svijet”, kazao je direktor Turističke zajednice općine Lopar Marin MUšćo.

Lopar je destinacija sa najviše pješčanih plaža na Jadranu, od kojih je najveća i najpoznatija Rajska plaža, dugačka 1,5 km, koju je CNN 2013. uvrstio među 100 najljepših plaža na svijetu. Festival je zamišljen kao dodatna promocija pijeska i pješčanih plaža te traje 5 dana. Osim natjecanja u izradi skulptura, održava se i natjecanje u fotografiji na temu pijeska. Sudjeluju akademski kipari i studenti Akademije likovnih umjetnosti iz Zagreba, a 2014. Festival po prvi puta postaje internacionalan. Pobjednike bira žiri u koji se uključuje i publika.

Festival skulptura u pijesku započet je 2012. godine inicijativom akademskog slikara prof. Zlatka Kauzlarića Atača u suradnji Turističke zajednice općine Lopar i Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. U svojoj početnoj fazi bila je to radionica kiparstva namijenjena isključivo studentima likovnih akademija u Hrvatskoj, te je kroz godine postao internacionalni festival na kojem su sudjelovali razni mladi umjetnici i studenti umjetnosti iz cijeloga svijeta (Španjolska, Rumunjska, Litva, Norveška, Švedska, Mađarska, Bugarska, Amerika, Italija) zahvaljujući angažmanu akademske kiparice Paule Banić koja kontinuirano vodi festival zadnjih pet godina. Cilj je umjetničkom intervencijom na prekrasnoj Rajskoj plaži u Loparu dodatno oplemeniti okolinu, dati mogućnost izričaja umjetnicima čija interakcija kroz stvaralački proces, tj. nastajanje skulptura animira cijelu plažu, turiste i daje dodatnu vrijednost u turističkoj promociji Hrvatske. Sama plaža pretvara se u veliki pješčanik, jednu veliku igraonicu, te tako budi zaigranost i maštu ne samo kod djece, nego i kod odraslih.

Komentiraj