FOTO: Film ‘Lada Kamenski’ stiže u kino dvorane

facebook.com

Scenaristica i redateljica Sara Hribar i redatelj Marko Šantić su u svom filmskom prvijencu ‘Lada Kamenski’ dokazali kvalitetu i upozorili na društvene nepravde.

Priča o izboru glumica je i priča o Kamenskom, ponosu tekstilne industrije, a danas simbolu borbe protiv propale pretvorbe. Ipak, kako kaže mlada redateljica, usprkos teškoj temi film pokazuje i onu vedriju stranu:

“Tijekom snimanja cijela ekipa se upoznala i družila s radnicama Kamenskog, predivnim ženama koje ni u najtežim trenucima nisu izgubile optimizam te postale inspiracija svima nama u borbi za bolje sutra. Tu njihovu energiju nastojali smo prenijeti u filmske likove i što realističnije dočarati današnji položaj žena, ali i njihovu situaciju u svijetu sedme umjetnosti”, rekla je Sara Hribar.

‘Lada Kamenski’ premijeru je imala na 65. Pulskom filmskom festivalu na kojemu je dobila nagradu Federacije filmskih kritičara Europe i Mediterana FEDEORA za najbolji hrvatski dugometražni film, kao i Zlatnu Arenu za scenarij.

Sara Hribar dobila je nagradu ‘Breza’ za najboljeg debitanta, a za ulogu treće glumice Zlatnu Arenu za najbolju glavnu žensku ulogu osvojila je Doris Šarić Kukuljica. Film je uvršten i u konkurenciju 42. Međunarodnog filmskog festivala u Montrealu, u kategoriji debitantskih filmova.

Nakon nedavnog osvajanja nagrade žirija na festivalu BaNeFF, film se u kinima počinje prikazivati 7. ožujka.

Komentiraj