FOTO: Kamp kućica “preživjela” pakao u Žrnovnici

Screenshot/HRT

Na Vilari, kanjonu osam kilometara od Žrnovnice, koji je u zadnjoj ognjenoj kataklizmi spaljen do izgleda Mjesečeve površine – negdje po sredini ostala je mala parcela netaknuta, na njoj kamp kućica, prikolica i masline. Slobodna Dalmacija porazgovarala je s vlasnikom, 59-godišnjim Nikšom Barbarićem.

Na 750 kvadrata ondje drži pčele i tridesetak maslina, sve je obrubio ružmarinom i lavandom, a fotografije nakon požara pokazuju samo dijelić područja, kojeg vatra nije zahvatila.

“Što sam napravio? Ništa posebno. Dvadesetak dana prije požara sam dobro pokosio, ništa drugo… A kako s mojom parcelom završava put prema istoku Vilara, tako je tu bila i zadnja crta obrane prema Žrnovnici, tu smo čekali s vatrogascima DVD-a Žrnovnica, koji su morali otići kad je postalo očito da se vatra približava svim okolnim naseljima”, ispričao je za Slobodnu.

Preventivno su, kada su vidjeli da se buktinja približđava, zapalili tri metra trave prema vatrenoj fronti i odmah ga ugasili, pa je požar preskočio ogradu. “Ali spaljeno mi je okolo dvi tisuće kvadrata, to se nije dalo branit, nakon požara 2011. izraslo je more mladih borića koji gore kao benzin”, rekao je.

Komentiraj