Na manifestaciji pod nazivom ‘Kako je biti policajac’, upriličenoj u povodu Dana policije u subotu na zagrebačkom jezeru Jarun, predstavljeni su razni rodovi policije, njihova oprema te tehnika kojima se služe u svakodnevnim poslovima.

Premijer Andrej Plenković posjetio je policijske štandove te pratio razne pokazne vježbe, od čuvanja štićenih soba do skokova padobranima. Uputio je čestitke svim djelatnicima MUP-a povodom Dana policije dodavši kako je zadovoljan demonstracijama sposobnosti koje hrvatska policija ima.

“Očekujem da hrvatska policija u kontekstu globalnih pa i naših problema vezanih uz migracije i terorizam, općenito za sustav sigurnosti, bude jedan pouzdan stožer”, izjavio je premijer.

Posjetitelji su na Jarunu uz trčanje i veslanje s policajcima mogli razgledati formacijsko i specijalističko naoružanje, opremu koju specijalci koriste te odličja i zastave specijalne policije. Mogli su se uključiti i u simulaciju rekonstrukcije na mjestu ubojstva ili u pronalaženju, fotografiranju i izuzimanju tragova otisaka obuće, papilarnih linija, krvi i kontaktnih tragova.

S prometnim policajcima mogli su porazgovarati o poželjnom ponašanju u prometu, dobiti informacije o načinu rada raznih uređaja za nadzor brzine, ali i utvrditi ispravnost kočnica i općeg stanja svog vozila.

Mnoga iznenađenja policija je pripremila i za najmlađe, poput vožnje prometnim poligonom u mini automobilima ili biciklima.

Ljubitelji naoružanja mogli su razgledati automatsko oružje, strojnice, policijske sačmarice, snajperske puške, pištolje, zaštitne prsluke, kacige, kemijsko oružje, kriminalističko-tehničku opremu i sredstva koja koriste ekipe za očevide.

Uz rad policajaca koji nadziru granice posjetitelji su mogli vidjeti i vladanje borilačkim vještinama interventnih policajaca, dok su MUP-ovi ‘momci u crnim odijelima’ pokazali neke od svojih vježbi poput sigurnosne kontrole, kretanja motorizirane povorke vozila pod pratnjom, ulaska i izlaska štićene osobe u vozilo i napada na štićenu osobu.

Komentiraj