Lanjska festivalska uspješnica ‘Kafetarija’ u režiji Vinka Brešana i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla na repertoaru je 68. Dubrovačkih ljetnih igara 25., 26. i 27.07. ispred palače Sponza s početkom u 21.30 sati.

Prema djelu ‘La bottega del caffè’, jednoj od najuspješnijih komedija talijanskog komediografa Carla Goldonija, u prijevodu i adaptaciji Frana Čale na dubrovački govor, i ova ‘Kafetarija’ 21. stoljeća pokazala se dostojnom nasljednicom čuvene predstave iz sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

Prvotna ‘Kafetarija’ na Igrama je premijerno postavljena u režiji Tomislava Radića 1978. godine na Gundulićevoj poljani kao predstava Kazališta Marina Držića, a na repertoaru se zadržala punih deset godina.

Ova predstava je hommage svojoj prethodnici, a premijerno je prikazana 31.07.2016. godine na 67. Dubrovačkim ljetnim igrama. Dvije pretpremijere te ukupno šest izvedbi, od kojih je posljednja dodana u program zbog iznimnog interesa publike bili su jasan znak da će se Kafetarija zadržati na repertoaru i ovog ljeta, na radost festivalske publike. Predstava je tad osvojila srca publike, pamtljive replike i songovi predstave odzvanjali su Gradom, a ove godine uživati mogu i inozemni posjetitelji koji će predstavu pratiti na engleskom jeziku preko vipscript aplikacije za titlanje u stvarnom vremenu.

Prema zamisli i realizaciji autorice dramaturške adaptacije i dramaturginje Mire Muhoberac radnja ‘Kafetarije’ događa se upravo u ljeto 1978., svoju je kafetariju poduzetnik Frano nazvao Divona, prema starom imenu za Sponzu. Obradu glazbe iz sedamdesetih i tekstove songova potpisuje Mate Matišić, koreografiju Ana-Marija Bogdanović, scenograf je Marin Gozze, kostimografkinja Doris Kristić, a dizajner svjetla Rade Stamenković.

Za iznimno pozitivne kritike uvelike je zaslužan Festivalski dramski ansambl sastavljen od sjajnih glumaca koji su se izvrsno snašli i s pjevanjem i plesanjem.

Frana kafetijera igra Nikša Butjer, a gospara Lukšu Pjer Meničanin. Nikša Kušelj trgovac je Dživo, njegova žena Blage Marija Škaričić, Maro Martinović navodni konte Karlo, a njegovu ženu Lukreciju igra Linda Begonja. Anđela Ramljak ima ulogu balarine Slađane, a vlasnika kartašnice Branimir Vidić Flika. Konobara Franovog igra Nikola Baće, ostale uloge ostvarili su Nika Lasić kao dumna, Edi Jertec, Maro Drobnić, Luka Čerjan i Petar Puljić. Mate Matišić nastupa i kao izvođač u bendu uz Tomu Matišića i Stanka Kovačića. Festivalski zbor, koji je uvježbavala korepetitorica Maja Marušić, sačinjavaju članovi Kazališne družine Kolarin, Dubrovačkog komornog zbora i brojni studenti, đaci i građani Dubrovnika.

Dramsku predstavu ‘Kafetarija’ na 68. Igrama podržao je Tele 2, a na repertoaru je od utorka do četvrtka, 25., 26. i 27.07. ispred palače Sponza, odnosno kafetarije Divona, s početkom u 21:30 sati.

Ulaznice za sve tri izvedbe su gotovo rasprodane.

Komentiraj