FOTO: Sarah Dombre

Prošle godine u prosincu održana je humanitarna akcija ‘Pokaži ljubav, gledaj srcem’ s ciljem adaptacije i opremanja kabineta senzorne integracije Centra za odgoj i obrazovanje Vinko Bek.

Organizatori akcije Rotary club Zagreb 1242 u suradnji s Filharmonijom Zagreb prikupili su odgovarajući iznos čime je omogućeno opremanje kabineta u skladu s najvišim svjetskim standardima.

U humanitarnu akciju rado su se uključila brojna poznata lica koja su sudjelovanjem u snimanju video spota pomogla slijepim i slabovidnim korisnicima u ostvarivanju bolje kvalitete života.

Na humanitarnom koncertu su uz Zagrebačku filharmoniju sudjelovali proslavljeni 2Cellos i mlada pijanistica Mija Pečnik, a koncert je bio u izravnom prijenosu na HRT-u. Tijekom prijenosa građani Republike Hrvatske svojim su pozivima iskazivali podršku ovoj akciji, a radom u humanitarnom pozivnom centru akciji su doprinijeli brojni uvaženi gosti, dužnosnici, sportaši i umjetnici. Koncert se održao pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, Gradonačelnika Grada Zagreba te Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Centar za odgoj i obrazovanje Vinko Bek kao ustanova za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju slijepe i slabovidne djece, mladeži i odraslih ujedno je i resursni centar za cijelu Hrvatsku. Neki od korisnika usluga Centra Vinko Bek imaju poremećaj senzorne integracije, pri kojem mozak i živčani sustav ne mogu adekvatno integrirati osjetne informacije, što dovodi do poteškoća u percepciji, ponašanju i učenju. Zahvaljujući novoj opremi djeca će uz pomoć svojih terapeuta naučiti kako se što bolje prilagoditi svakodnevici i svijetu oko sebe.

Kabinet u kojem se radi s djecom od najranije vrtićke do kraja osnovnoškolske dobi sada je opremljen ljuljačkama, bazenom s toboganom i lopticama, penjalicama, švedskim ljestvama, tunelom za provlačenje, taktilnim stazama, kosinom za spuštanje skateom, težinskim prslucima i dekama, žičarom, trampolinom, strunjačama raznih debljina, kutkom s pijeskom i kamenčićima te ostalim didaktičkim materijalom i igračkama.

Iz Centra za odgoj i obrazovanje Vinko Bek iskazuju veliku zahvalnost svima koji su se uključili u akciju te svim donatorima. Trenutno je dvadesetsedmero djece uključeno u terapiju senzorne integracije, a njihova sretna lica, dobri rezultati koje postižu i veselje s kojim dolaze na svaki sat terapije siguran su pokazatelj uspjeha ove akcije.

Komentiraj