FOTO: ‘Julije Cezar u Egiptu’ vraća se na veliku pozornicu HNK Ivana pl. Zajca

HNK Ivana pl. Zajca

Händelova opera ‘Giulio Cesare in Egitto/Julije Cezar u Egiptu’ vraća se na veliku pozornicu HNK Ivana pl. Zajca u četvrtak 2. i subotu 4. ožujka s početkom u 19 sati.

U režiji i dramaturgiji Marina Blaževića i Olivera Frljića, izvedbama obnovljenog baroknog remek-djela s čak 33 nezaboravno lijepe i dramatične arije, prve barokne opere postavljene na riječkoj pozornici, dirigirat će maestro Ville Matvejeff koji će svirati i čembalo!

U naslovnoj ulozi nastupit će Ivana Srbljan, neodoljiva riječka Carmen i Charlotte, sada kao najslavniji rimski imperator! Naime, riječ je o ulozi pisanoj za kastrate koje danas izvode mezzosopranistice. Anamarija Knego u ulozi je zanosne Kleopatre za koju je dobila Nagradu ‘Štefanija Lenković’ za najbolju opernu ulogu sezone 2015/2016 prema odluci publike.

Tolomeo je Sonja Runje koja pjevajući ariju istovremeno izvodi i akrobacije na svili na visini od pet metara. Riječ je o iznimno zanimljivoj, dinamičnoj izvedbi prepunoj događanja, u kojoj izvođači, osim što pjevaju iz loža i gledališta, izvode i akrobacije.

Istodobno izvedba počiva na konceptu konstrukcije i rekonstrukcije opernog spektakla velike spektakularnosti. Predstava, naime, počinje kao sjedeća proba, ali se kroz prvi čin dodaju elementi scenografije i kostima, da bi u drugom činu izvodili ‘pravu’ predstavu, a u trećem se vratili u realnost, kao na početku, na probu.

U ostalim su ulogama Amanda Stojević kao Cornelia, u ulozi Sesta je Marko Fortunato, Achilla je Dario Bercich, Slavko Sekulić je Curio, a Olga Kaminska je Nireno. Baletni solisti su Marta Voinea Čavrak i Svebor Zgurić, a u predstavi sudjeluju i članovi Baleta Joseph Cane, Leopoldo Guadago, Vitali Klok, Andrei Köteles, Daniele Romeo i Svebor Zgurić. Pojavljuje se i Jelena Lopatić, dok su stražari Darko Matijašević i Boris Mohorić.

Povijesna predstava koju kritika opisuje kao “kazališnu čaroliju dostojnu svjetskih pozornica” i “neobičan barokni užitak za oči i uši” te kao “originalan, intrigantan, duboko promišljen i temeljito domišljen umjetnički iskaz koji pruža mnogo više od kostimirane barokno-glazbene maštarije”, u ožujku ima jedine dvije izvebe prije gostovanja u čuvenom Cankarjevom domu u Ljubljani!

Tako su riječkoj publici preostale još dvije prigode kako bi se mogla uvjeriti zašto je ‘Julije Cezar u Egiptu’ toliko oduševio publiku i kritiku, nakon čega predstava svoj put natavlja gostovanjem.

Podsjetimo, režiju i dramaturgiju predstave uz Olivera Frljića potpisuje Marin Blažević, redatelj i dramaturg hvaljene opere ‘Otello’, o kojoj dojmovi još glasno odjekuju kod publike i kritike.

Scenografiju opere ‘Julije Cezar u Egiptu’ zajednički potpisuju Dalibor Laginja i Marin Blažević, kostimografiju Sandra Dekanić, oblikovanje svjetla Dalibor Fugošić, oblikovanje videa Igor Crnković, a scenski pokret Balázs Baranyai.

Zbor je uvježbao Igor Vlajnić, a koncertni je majstor Anton Kyrylov.

Ivana Srbljan, Anamarija Knego

Ivana Srtbljan

Julije Cezar_ Anamarija Knego, Sonja Runje

Sonja Runje

Komentiraj