FOTO: Jubilarni koncert Zagrebačke filharmonije u Vukovaru

Zagrebačka filharmonija

Zagrebačka filharmonija održala je svečani koncert u perivoju ispred dvorca Eltz u Vukovaru povodom obilježavanja 20 godina Vukovarskog festivala komorne glazbe.

Nastavak je to tradicije koju Grad Vukovar i Zagrebačka filharmonija njeguju već puna dva desetljeća, od prvog poslijeratnog nastupa u Vukovaru, održanog na ruševinama dvorca Eltz, samo jedan dan nakon što je 27. svibnja iste godine Gradski muzej Vukovara, poslije sedam godina progonstva provedenih u muzeju Mimara u Zagrebu, svečano obilježio dan povratka u svoj grad.

Pod dirigentskim vodstvom šefa dirigenta Davida Danzmayra i istaknutog baritona Ljubomira Puškarića građani Vukovara i njihovi gosti mogli su uživati u izvedbama djela Blagoja Berse: Dramatska  uvertira, op.25a; Ivana pl. Zajca: Romanca Zrinjskog iz opere Nikola Šubić Zrinjski; te Ludwiga van Beethovena: 3. simfonija u Es-duru, op.55, Eroica.

Od svog prvog nastupa do danas Zagrebačka filharmonija pokazala je odlučnost da, bez obzira na strašne posljedice agresije na Vukovar, zajedno s Vukovarcima i svim drugim ljudima dobre volje ustraje na kulturnoj obnovi toga grada heroja.

Uz ovaj već tradicionalni koncertni nastup, Zagrebačka filharmonija svih ovih godina vrlo aktivno sudjeluje i u nizu drugih manifestacija i kulturnih događanja u Vukovaru, poput manifestacije ‘Nebo nad Vukovarom’ ili ‘Vukovarskim adventskim svečanostima’, a nastupala je i u povodu obljetnice ‘Dana sjećanja na žrtve Vukovara’.

Ovaj koncert popraćen je i prigodnom izložbom fotografija koja je svjedočila o putu kojim su Vukovarci sa svojim zagrebačkim prijateljima prolazili u proteklih 20 godina u obnovi svog grada i svoje kulturne baštine.

“Večerašnji koncert u Vukovaru dokaz je da naši glazbenici ne zaboravljaju što je ovaj grad propatio tijekom okupacije i rata i da već dva desetljeća s ponosom dolaze podijeliti ljepotu glazbe s građanima Vukovara. Zagrebačka filharmonija svojim koncertnim djelovanjem i umjetničkom izvrsnošću potvrđuje da se snagom prijateljstva, zajedništva i vjere u ljepotu univerzalnog glazbenog jezika može stvarati ljepši svijet za sve ljude dobre volje“, izjavio je Mirko Boch, ravnatelj Zagrebačke filharmonije.

U ime domaćina, Ruža Marić, ravnateljica Gradskog muzeja Vukovara, zahvalila se zagrebačkim prijateljima na dva desetljeća dolaska u grad heroj na Dunavu svake jeseni.

“Ovih dvadeset godina od izuzetne su važnosti za sve nas, jer je upravo Zagrebačka filharmonija svojim prvim koncertom, održanim 1998. godine, započela kulturnu obnovu Vukovara. Na tom koncertu izvedba Beethovenove simfonije ‘Eroica’ probudila je snažne emocije u našim Vukovarcima povratnicima, jednako kao i u glazbenicima. Upravo su se iz tih emocija rodile ideja i naša želja da Zagrebačka filharmonija svake godine gostuje u Vukovaru“, rekla je Ruža Marić.

Zadovoljna publika ispratila je glazbenike dugotrajnim pljeskom i porukom da se opet svi zajedno vide sljedeće jeseni u gradu na Dunavu.

Komentiraj