Svatko koga je taj mali manipulator uspio zavesti neka se zamisli nad ovom fotografijom. Nije bitno ni je li mali prikriveni Srbin (ne zove se Vilibor nego Velibor, pa onda to prikriva s onim Ivan). Takvih ima mnogo u hrvatskoj politici. Uostalom, ima Srba koji su bolji ljudi nego mnogi Hrvati. Nije bitno ni to što ima Srba u njegovoj ekipi. To su naši sugrađani. Međutim, tajni susret s mitropolitom kojeg je skrivao nego o njemu saznajemo iz srpskih novina do kojeg je došlo ‘slučajno’ nešto je sasvim drugo. Srpska pravoslavna crkva otvoreni je neprijatelj bilo kakve Hrvatske i to svoje neprijateljstvo ne krije”, sadržaj je pisma koje je poslano redakciji Nacionala s maila bivšeg visokog dužnosnika HDZ-a Andrije Hebranga.

[quote_box_center]

  • Redakciji Nacionala s maila bivšeg visokog dužnosnika HDZ-a Andrije Hebranga poslano je pismo ukojemu se Sinčića predstavlja kao manipulatora.
  • Osim naslova “Vilibor (Velibor) Sinčić dio je jugoslavensko-velikosrpskog lobija”, uz mail je priložena i fotografija Ivana Velibora Sinčića s pravoslavnim mitropolitom Porfirijem Perićem u Zagrebu.
  • U tom mailu građani se pozivaju da glasaju za Kolindu Grabar-Kitarović.

[/quote_box_center]

14.05.2013., Karlovac - konferencija za medije Saveza za promjene, grupi gradjana koji imaju listu za karlovacko gradsko vijece. Nositelj liste je Ivan Sincic. Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
14.05.2013., Karlovac – konferencija za medije Saveza za promjene, grupi gradjana koji imaju listu za karlovacko gradsko vijece. Nositelj liste je Ivan Sincic.
Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Osim naslova “Vilibor (Velibor) Sinčić dio je jugoslavensko-velikosrpskog lobija”, uz mail je priložena i fotografija Ivana Velibora Sinčića s pravoslavnim mitropolitom Porfirijem Perićem u Zagrebu. Fotografija je skenirana iz nekih srpskih novina, a ispod nje nalazi se potpis na ćirilici: “slučajni susret s predsjedničkim kandidatom Ivanom Veliborom Sinčićem”. U tom mailu građani se pozivaju da glasaju za Kolindu Grabar-Kitarović.

“Dragi prijatelji, Hrvatice i Hrvati! Ne nasjedajte na trik koji kaže: ‘Svi su oni isti. Povećajte broj nevažećih listića’. To je udbaški trik kojim se pokušava spasiti Josipović“, apelira se u mailu aludirajući na poziv Ivana Sinčića da građani u drugom krugu predsjedničkih izbora ponište glasačke listiće.

U KRATKOM RAZGOVORU ZA NACIONAL Andrija Hebrang izjavio je da on nije autor tog maila, već da ga je samo proslijedio kako bi zainteresirani istraživači mogli provjeriti ima li u biografiji Ivana Sinčića eventualnih “rupa”, poput onih, prema Hebrangovim tvrdnjama, u biografiji Milana Kujundžića.

Andrija hebrang
Andrija Hebrang proslijedio je Nacionalu pismo nepoznatog autora koji proziva Sinčića kao manipulatora.Foto: Borna Filic/ Pixsell

Napad nepoznatog autora na Ivana Vilibora Sinčića, putem maila koji očito kruži u političkim krugovima bliskim HDZ-u, nije jedini pokušaj diskreditacije mladog aktivista koji nakon uspjeha na predsjedničkim izborima najavljuje izlazak i na parlamentarne izbore krajem godine. Suprotno prilično raširenom uvjerenju, Sinčić je već neko vrijeme vrlo aktivan na marginama političke scene, što se sada na nekim desno politički orijentiranim portalima pokušava prezentirati na način da je zapravo zavarao birače.

Za Sinčića se tako navodi da je proteklih godina bio vrlo aktivan u Savezu za promjene, stranci koju je pokrenuo Ivan Pernar.

“Ivan Vilibor Sinčić koji se do prije nekoliko mjeseci na društvenim mrežama predstavljao pod imenom  Vilibor Trenka ‘prodao’ je hrvatskim biračima priču kojom je ‘nahranio uši’ i ‘gladne oči’ hrvatskog puka. Ideja je zapravo krenula nakon prvih izbornih neuspjeha 2011., kada je Savez za promjene zajedno s drugim koalicijskim partnerima postigao apsolutni neuspjeh na parlamentarnim izborima. Nositelj svih 11 listi Saveza za promjene bio je tada Ivan Pernar, a kandidati u 7. izbornoj jedinici – lista broj 21 na kojoj su zastupljene političke stranke Savez za promjene – SP, Autohtona – Hrvatska seljačka stranka – A-HSS i Demokratska prigorsko-zagrebačka stranka – DPS – bili su pod brojem 1 Damir Trnačić a na mjestu broj 12 Ivan Sinčić. Dakle, notorna je neistina da je Ivan Vilibor Sinčić politički autsajder, već je isti godinama već involviran u politiku te je kroz političku stranku u kojoj je supredsjednik i član ne samo predstavljao stranku već i koalicijske partnere”, objavljeno je u sadržaju članka na portalu Hazud.hr. Sadržaj tog članka koji potpisuje Robert Stanek također je poslan i na mail adresu Nacionala. Autor članka na kraju je posudio sintagmu koju je u izbornoj noći upotrijebila ministrica Milanka Opačić: “Hrvatski puk još jednom je nasjeo na ‘šarenu lažu!’ Da je drugačije, bi li bilo potrebno prikrivanje svih ovih tajni?”

PERNAR I SINČIĆ SU BILI I MEĐU POKRETAČIMA Referendumskog ustanka, inicijative kojom su se prije dvije godine prikupljali potpisi za raspisivanje referenduma o poništenju privatizacije, zabrani rasprodaje državne imovine i prirode, članstvu u EU i zabrani GMO-a. Ta inicijativa neslavno je propala, a Pernar i Sinčić doživjeli su neuspjeh i sa Savezom za promjene, koji je isprva također bio registriran kao politička stranka. Jedini projekt s kojim su se uspjeli javno afirmirati bio je Živi zid, pokret za sprečavanje deložacija.

Sinčić i Pernar
Ivan Vilibor Sinčić s Ivanom Pernarom 2013. u vrijeme referendumskog ustanka.Foto: Borna Filic/ Pixsell

Tim se projektom Ivan Pernar praktički prvi put uspio snažnije politički revitalizirati nakon Facebook prosvjeda protiv Vlade Jadranke Kosor u veljači 2011., kada je zapravo započeo njegov svojevrsni uspon. Međutim, on je od samih početaka izazvao određene kontroverze pa su u Živom zidu zaključili da im za novi politički proboj treba i novo lice. Našli su ga u Sinčiću. Kako su on i Pernar već objavili, sljedeći im je cilj na parlamentarne izbore izaći s nekim nezavisnim listama koje su već postigle veliki uspjeh u Dalmaciji, poput nezavisne liste gradonačelnika Metkovića Bože Petrova. Takvo bi se strateško spajanje izvelo pod sloganom “Naprijed Hrvatska”. Naravno, ako se “projekt Sinčić” do sljedećih parlamentarnih izbora ne ispuše.

sinčić i pernar 2
Tijekom facebook prosvjeda 2011., kad su na cvjetnom trgu gazili zastavu HDZ-a.Foto: Borna Filic/ Pixsell

POGLEDAJTE FOTOGALERIJU

Komentiraj

PREKOKristina Stedul-Fabac, Borna Filic,
Podijeli objavu
Prethodni članakINTERVJU: JOSIP LEKO “Da, Hrvatskoj trebaju promjene, ali može ih provesti jedino Josipović”
Sljedeći članakFOTO: Kramarićevi milijuni zaobilaze Rijeku
Orhidea Gaura Hodak rođena je 20. svibnja 1974. u Zagrebu. Nakon završene srednje škole za upravu i pravosuđe, upisuje studij kontrole letenja, ali od njega ubrzo odustaje. Odlazi na godinu dana u London, a nakon povratka, zapošljava se u jednoj privatnoj tvrtci kao službenica. Krajem 90­ih sve se više zanima za politička događanja, upisuje studij politologije (uz rad) i odlučuje potpuno promijeniti karijeru. Novinarstvom se bavi od 2003., kada je počela raditi u gradskoj redakciji Jutarnjeg lista. Karijeru nastavlja u magazinu Story, gdje se bavila temama vezanim uz svijet kazališta, filma, glazbe i kulture. Zbog zanimanja za šire društveno­političke teme, 2007. godine prelazi u politički tjednik Nacional, gdje je obrađivala razne društvene fenomene i raspon tema od znanosti i medicine do kriminala i politike, što je često uključivalo dublje istraživanje. S grupom novinara 2011. prelazi u novoosnovani tjednik Aktual, ondje se fokusira uglavnom na teme iz unutarnje politike. Paralelno uz rad, završila je studij politologije na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu i upisala diplomski studij iz područja međunarodnih odnosa. Od 2013. ima status slobodne novinarke. Autorica je knjige "Tuđman i Perković". Krajem 2014. priključuje se ekipi na čelu s Berislavom Jelinićem koja je nakon dvije i pol godine pauze ponovno pokrenula tjednik Nacional.