Posljednji ispraćaj nekadašnjeg predstojnika Ureda predsjednika Republike, sveučilišnog profesora Jure Radića, održan je u utorak na zagrebačkom Mirogoju, u nazočnosti rodbine, prijatelja i brojnih političara, među kojima su bili  predsjednik HDZ-a Andrej Plenković i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Ispraćaj je predvodio kardinal Josip Bozanić istaknuvši kršćansku vjeru i životni optimizam Jure Radića koji je “svim žarom svoga srca svjedočio ljubav prema obitelji, Crkvi i Domovini”.

Bozanić je podsjetio na angažman Jure Radića za vrijeme Domovinskog rata, te na njegove zasluge za sklapanje ugovora između države Hrvatske i Svete Stolice, koji je potpisao kao predstojnik Državnog povjerenstva za odnose s vjerskim zajednicama.

Prigodni govor održao je i predsjednik HDZ-a  Andrej Plenković, a na ispraćaju su bili i  Željko Reiner,  Vladimir Šeks, Damir Krstičević, Nikica Valentić, Franjo Gregurić, Gordan Jandroković, Zlatko Mateša, Mate Granić i Milan Kujundžić.

Jure Radić preminuo je u noći s petka na subotu u 63. godini nakon duge i teške bolesti.

Rođen je 15. rujna 1953. u Baškoj Vodi kod Makarske. U Zagrebu je završio Građevinski fakultet, nakon čega postaje tajnik Društva hrvatskih građevinskih konstruktora.

Od kolovoza 1992. do listopada 1994. bio je predstojnik Ureda predsjednika Republike, obnašao je dužnost ministra obnove i razvitka u vladi Nikice Valentića, te predsjednika uprave IGH.

Komentiraj