[quote_box_center]

  • Izložba ilustracija “Umjetnost za djecu” u galeriji Art Point Centar – AGM bit će otvorena do 20. travnja
  • Danijel Srdarev dobitnik je najprestižnijih svjetskih nagrada i priznanja samostalno ili u ostvarenim suradnjama
  • Ilustracija iz ove serije knjiga biti će izložene u Bologni od 30. ožujka do 02. travnja na prestižnom “Bologna Children’s Book Fairu”

[/quote_box_center]

 

Danijel Srdarev
Danijel Srdarev

U galeriji Art Point Centar – AGM u zagrebačkoj Gundulićevoj ulici, otvorena je izložba kreativnog slikara Danijela Srdareva.

Izložba ilustracija “Umjetnost za djecu” otvorena je 24. ožujka i trajat će do 20. travnja.

Izložene ilustracije koje čine postav izložbe objavljene su u seriji edukativnih slikovnica.

Serija se sastoji od šest edukativnih slikovnica: Tajni život boja, Okvirno o okviru, Slika i prilika, Četiri godišnja doba, Gozba za oči i Oslikane priče.

Kao potvrda vrijednosti Srdareva rada je i podatak da će dio ilustracija iz ove serije knjiga biti će izložene u Bologni od 30. ožujka do 02. travnja na prestižnom “Bologna Children’s Book Fairu”, najvećem sajmu dječje knjige i ilustracija u svijetu, na kojem Hrvatska ove godine sudjeluje kao zemlja gost.

Ilustracije će biti predstavljene na izložbi pod nazivom “Aquamarine selection” uz još desetak hrvatskih ilustratora u organizaciji Ministarstva kulture RH.

Životpis Danijela Srdareva:

Diplomirao je 2007. god. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Osim slikarstva, grafike i kiparstva od 2001. godine kontinuirano se bavi ilustracijom.

Dobitnik je Rektorove nagrade Sveučilista u Zagrebu. Godine 2004. počašćen je pozivom JBBY-a (Japanese Board on Books for Young People) za sudjelovanje na četiri izlozbe u Japanu – Tokyo u kategoriji “Excellent artist”, odabran je na 19. Bijenalu ilustracije u Bratislavi u konkurenciji autora iz cijelog svijeta.

Sudjelovao je na više od pedeset skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu (New York, Tokyo, Amsterdam, Den Haag, Bologna, Leipzig, Bratislava, Bruxelles, Maribor, Bitola, Beograd…).

Realizirao je deset samostalnih izložbi. Sudjelovao je u brojnim projektima i radionicama te ostvario projekte i suradnje s drugim umjetnicima. Objavio je deset ilustriranih knjiga za djecu i ilustracije u raznim publikacijama (časopisi, katalozi, knjige, godišnja izvješća) te ilustracije na omotima nosača zvuka.

Dobitnik je najprestižnijih svjetskih nagrada i priznanja samostalno ili u ostvarenim suradnjama; Graphis – New York; Graphis Gold Award – nagrada za ilustraciju, How, Red dot, Step, ADC – New York, I.D. Radovi su mu objavljeni u stručnim publikacijama (Moleskine and Art Director Club for Lettera 27, Epica, Graphis, Moderni slikari – Hrvatsko slikarstvo danas…).

Oblikovao je i likovno opremio monografiju 50. Međunarodni dječji festival Šibenik  – Godišnje doba radosti, objavljenu povodom jubilarne obljetnice najstarijeg festivala posvećenog djeci i dječjem stvaralaštvu.

Nekoliko knjiga mu se nalazi u German Book and Type Museum Leipzig, koji je dio Njemačke nacionalne knjižnice (Die Deutsche Bibliothek), a od 2013. godine postaje član ocjenjivačkog suda na međunarodnome natječaju Best Book Design from all over the World. Dobitnik je nagrade za ilustracije na 46. Zagrebačkom salonu primjenjene umjetnosti i dizajna.

 

Komentiraj