FOTO: Hrvatski institut u Gradu Beču predstavio monografiju i izložbu ‘Zrinjevac intimno’

Zrinjevac intimno

U okviru ciklusa ‘Beč kao magnet’, u Gradu Beču svečano je predstavljena monografija ‘Zrinjevac intimno’ i otvorena izložba autorskih fotografija Božidara Prezelja posvećenih parku Zrinjevac.

Predstavljanje monografije organizirao je Hrvatski institut u Beču, a pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Republike Hrvatske.

Monografija ‘Zrinjevac intimno’ je izdana u želji da se na jedan poseban i intiman način obilježi 140. godina parka Zrinjevac. Koncipirana je kao niz fotografija profesionalnog umjetničkog fotografa Božidara Prezelja koje na posebno intiman način otkrivaju ljepote parka. Intiman zbog toga jer je Božidar Prezelj više od 45 godina stanovnik Zrinjevca i svakodnevno promatra njegovu ljepotu te ju bilježi svojim fotoaparatom.

Za likovno oblikovanje monografije te postav izložbe pobrinuo se akademski slikar i grafički dizajner Vinko Pašalić, kreativni direktor Hand design studija.

Predstavljanje monografije, pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Republike Hrvatske, otvorio je mr. Domagoj Marić, drugi tajnik Veleposlanstva RH u Austriji.

“Ponosni smo što smo u ovoj godini kulture između Republike Hrvatske i Republike Austrije, dobili priliku predstaviti najljepši zagrebački park Zrinjevac, koji je projektiran po uzoru na bečki Ring“, rekao je mr. Domagoj Marić.

“Božidar Prezelj, čija je stalna adresa upravo Zrinjevac, svojim senzibilitetom stvorio je fotografije koje su ukradeni trenuci u užurbanom gradskom ritmu. Želio je pokazati raskošnu ljepotu Zrinjevca na tragu drugih velikih parkova u europskim metropolama, poput Beča, Pariza ili Londona, ali i neke tihe, intimističke, meditativne trenutke između njega i parka”, rekla je Iva Köerbler, autorica teksta.

Izložba je otvorena od 21. listopada do 17. studenog u prostorijama VHS Alsergrund, 1090, Galileigasse 8.

Komentiraj