Projekt prirodnog klima-uređaja koji je nedavno osvojio nagradu za zaštitu okoliša Grada Beča već se primjenjuje u jednoj stambenoj zgradu u samom gradu.

Oko jedne stambene zgrade u bečkoj četvrti Donaustadt već su postavljeni žljebovi koji nakupljenu kišnicu usmjeravaju u korita oko zgrade. Voda bi se u stambenom kompleksu trebala zadržati što je dulje moguće, jer time nastaje mikroklima koja djeluje poput prirodnog klima-uređaja. Ta mikroklima je zbog isparavanja vode ugodna, vlažna i pomalo svježa i ona pridonosi, kako kaže Oliver Vollgruber, tehnički voditelj projekta, “boljoj kvaliteti života čitave stambene zajednice”.

I na krovu se kišnica iskorištava. Voda se zadržava na pločama sa šljunkom i biljkama ispod kojih se nalaze spremnici nalik na kutije za jaja i koju kišnicu postupno propuštaju. Nakupljena voda protječe kroz žljebove i odlazi do korita. Što je čitav proces sporiji, to je i osvježenje obilnije. Naposljetku ostatak vode otječe u zemlju.

Takvog projekta iskorištavanja kišnice za stvaranje vlastite mikroklime dosad u Beču nije bilo. Iz stambene zajednice poručuju kako su oni prvi koji su na ovaj način iskoristili kišnicu pa je realizacija dulje trajala, ali su zato troškovi postavljanja žljebova i korita bili neznatni.

Sam projekt je dobio nagradu za okoliš Grada Beča. Koncept bi trebao služiti kao primjer i budućim stambenim zgradama, jer što je više zgrada, to se i sam grad više pregrijava.

Komentiraj