glashuette-original.com

FOTO: Glashütte Original – jedinstvena umjetnost urarstva

U ekskluzivnom prostoru poznate trgovine satovima Marli, održana je prezentacija jednog od najpoznatijih svjetskih urarskih brendova Glashütte Original.

Prepoznatljiv po njemačkoj tradiciji i posebnom urarskom umijeću, satovi ovog brenda od sada su ekskluzivno dostupni i u Gradu Zagrebu, a tim povodom održana je ova posebna prezentacija i simulacija sastavljanja satnog mehanizma.

Tvrtka Glashütte Original je za ljubitelje mehaničkih satova ručne izrade predstavila proširenu kolekciju s novitetima koji su ekskluzivno predstavljeni na sajmu Basel World 2017., a koji na tržište dolaze tek u drugoj polovici godine.

Uz najnovije modele, posebno su bili izloženi muzejski primjerci koji se čuvaju u istoimenom muzeju Glashütte u Njemačkoj. Zvijezda večeri bio je sat koji po svojim karakteristikama donosi najsavršeniji spoj urarstva i umjetnosti. Limited edition model Grande Cosmopolite Tourbillon danas se smatra pametnim satom u mehaničkoj izvedbi, a zbog svojih performansi dostiže cijenu od gotovo 2.5 milijuna kuna.

U svijetu postoji samo 25 satova ovog modela za čiju je izradu potrebno oko 6 mjeseci. Ovo čudo urarstva koje pokazuje vrijeme u svih 37 vremenskih zona i s malim prilagodbama može mjeriti precizno i točno vrijeme doslovno – zauvijek. Razvoj sata je trajao duže od tri godine, a u Glashütte tvornici postoji samo jedan urar koji može sastaviti ovaj sat. Čak su četiri patenta registrirana tijekom razvoja ovog sata, a odnose se na njegove najposebnije značajke: vječni kalendar i vremenske zone. Osim ovih, njegova velika posebnost je i flying tourbillon, dio mehanizma čiji je cilj otkloniti utjecaj gravitacijske sile na osjetljive dijelove mehanizma te tako povoljno utječe na točnost sata.

Ono što je posebno zanimljivo kod ovog sata je činjenica da se može namještati unatrag, što je iznimno bitno kod promjene vremenskih zona. Iako je to standardna funkcija u jednostavnijim satovima, satovi ove razine složenosti se inače mogu namještati samo unaprijed. Upravo ova funkcija čini Grande Cosmopolite Tourbillon revolucionarnim u svijetu urarstva.

Više od 170 godina duga povijest ovog njemačkog urarskog brenda utkana je u svakom modelu koji krasi klasična elegancija, dugovječan mehanizam, preciznost u izradi i posvećenost detaljima. Nazvan po istoimenom gradu i kolijevci urarstva u Njemačkoj, Glashütte Original jedna je od rijetkih manufaktura koja s punim pravom nosi to ime, jer su svi dijelovi potrebni za nastanak sata, izrađeni u njihovoj tvornici i ručno sastavljeni u krajnji proizvod.

Svaki sat je jedinstven i originalan što je osnovna filozofija ovog brenda, a od svakog modela godišnje izrađuju svega par stotina primjeraka. Čak ni najprodavaniji modeli, zbog precizne ručne izrade, ne izlaze u većim serijama.

Od sada je ovaj poznati brand prisutan i u Marli trgovini u Vlaškoj 13 u Gradu Zagrebu.

Komentiraj