FOTO: Gianfranco Chiarini i supruga Anna posjetili Johann Franck

Kristina Mihaljević i Tiziana Tomadin

Na poziv novog šefa kuhinje restorana Johann Francka, Ivana Tomaševića, prošlog četvrtka i petka Johann Franck je posjetio svjetski poznati chef Gianfranco Chiarini i njegova supruga chef Anna Chiarini.

Ova posjeta predstavlja početak novog projekta zbližavanja, poslovne suradnje i gostovanja svjetskih chefova u prostorijama Johann Francka.

Celebrity chefovi održali su prezentaciju u sklopu svoje turneje Eastern Europe Culinary Super Tour 2016. ‘Kulinarski’ bračni par namjerava ovog kolovoza proći kroz 14 zemalja ovog dijela Europe, od Poljske do Estonije sa ciljem upoznavanja najboljih chefova u regijama te kulinarskih delicija i običaja, koje želi podijeliti sa preko 30 000 chefova u svojoj poslovnoj mreži i pola milijuna sljedbenika na svojoj facebook stranici.

Obzirom da dijele jednaku strast prema svježoj, organskoj hrani lokalnog podrijetla, chef Chiarini sa zadovoljstvom je prihvatio poziv chefa kuhinje Johanna Francka, Ivana Tomaševića i pokazao veliki interes za istraživanje različitosti okusa svih dijelova Hrvatske.

Restoran Johann Franck je ovom prilikom predstavio nekoliko hrvatskih regija kroz menu naziva “Touch of Croatia”, prethodno je bračni par Chiarini tijekom kratke popodnevne šetnje posjetio obližnju tržnicu Dolac te odabrali nekoliko domaćih proizvoda koje su kasnije zajednički pripremali.

“Za mene je kuhanje, kada kuhar zna podrijetlo svih sastojaka sa kojima radi i voli zaprljati ruke u kuhinji. Molekularnu kuhinju ne priznajem, ubaciti vrhunsku namirnicu u blender i pomiješati sa pojačivačima okusa je besmisleno. Velike svjetske kuhinje poput talijanske ili francuske su svjetski popularne uz veliku pomoć marketinga, iako su mnoštvo sastojaka koje smatraju svojima, ustvari usvojile sa drugih kontinenata prije više stoljeća”, kazao je Gianfranco Chiarini.

“Ne mislim da je vrhunsko kuhanje vezano za samo mali broj svjetskih chefova. Vjerujem da u svim dijelovima planete postoje vrhunski chefovi koji kuhaju na tradicionalne načine od lokalnih sastojaka, kao u prošlosti, a to je siguran sam i nova budućnost kulinarstva. Također vjerujem da su kuhinje jugoistočne Europe i Balkana autentične i vrijedne istraživanja, a trenutna politička situacija na zapadu će sigurno potaknuti turiste da se okrenu ovom dijelu Europe i to predstavlja priliku za Hrvatsku i sve zemlje u regiji”, otkrio je Chiarini.

Gianfranco Chiarini talijanski je celebrity chef iz Ferrare, a njegova karijera uključuje rad u Michelinovim restoranima, luksuznim hotelima i brodovima te kulinarsko savjetovanje. Poznat po širokom rasponu znanja, interesa i tehnika koje koristi, Gianfranco podjednako nalazi inspiraciju u kreiranju receptura, ali i dizajniranju luksuznih restorana, istraživanju klasične i moderne europske i svjetske kuhinje. Autor je nekoliko nagrađivanih knjiga, mentor, ugostitelj i konzultant. Pojavio se u više od 80 časopisa u više od 25 zemalja, nastupao je na CNN-u te brojnim TV-emisijama diljem svijeta. Kao globalni konzultant vodi najveću svjetsku mrežu sa preko 30 000 kuhara, dok njegova Facebook stranica ima preko 500 000 sljedbenika.

Na listi onih koje je svojim majstorijama uveseljavao chef Chiarini nalaze se: Engleska kraljevska obitelj, predsjednik Sjedinjenih država Jimmy Carter, turski predsjednik Abdullah Gül, predsjednici Afričke unije, Saudijska princeza i princ te mnogi drugi.

Zajedno sa suprugom, Annom Chiarini, stručnjakinjom za nutricionizam i zdravu hranu, književnom autoricom i kreatoricom branda “I Eat Healthy”, nose titulu najraznovrsnijeg svjetskog kulinarskog para. Osnivači su i vlasnici Chiarini Culinary Consultants, inovativne globalne kompanije za kulinarsko savjetovanje s naglaskom na istraživanje i razvoj te zdrave prehrambene navike.
Predstavljajući novo razdoblje Johann Francka kao kultnog mjesta zagrebačke gastronomije, chef Ivan Tomašević iskazao se svojim najvećim prednostima: inspiracijom, predanošću, poistovjećivanjem s gostom te inovativnim pristupom namirnicama.

Ovim gostovanjem Johann Franck pokreće što bolje povezivanje te poslovnu suradnju između svjetskih chefova, njihovih kuhinja te razmjena kulinarskih delicija i najavljuje budući projekt organiziranja gostovanja svjetski poznatih chefova.

Kristina Mihaljević i Tiziana Tomadin
Gianfranco i Anna Chiarini te Ivan Tomašević na tržnici Dolac
Kristina Mihaljević i Tiziana Tomadin
Gianfranco i Ivan Tomašević u kuhinji restorana Johann Franck
Kristina Mihaljević i Tiziana Tomadin
Novi šef kuhinje restorana Johann Franck, Ivan Tomašević
Kristina Mihaljević i Tiziana Tomadin
Gianfranco i Anna Chiarini kušaju hrvatske specijalitete

Komentiraj