FOTO: Film Rajka Grlića nagrađen na 18. Europskom filmskom festivalu u Lecceu

Saša Huzjak, Hà Kin

Na 18. izdanju European Film Festivala u Lecceu, ‘Ustav Republike Hrvatske’ nagrađen je trima prestižnim nagradama – za scenarij, za najboljeg glumca i nagradu publike.

Nagrada Rajku Grliću i Anti Tomiću za najbolji scenarij obrazložena je riječima: “Prekrasan primjer kompleksne priče koja se poigrava različitim vrstama predrasuda. Teška tema koja postaje pristupačna kroz ironiju i svijetle tonove”.

Nagrada SNGCI Međunarodnog udruženja talijanskih filmskih novinara za najboljeg glumca/glumicu pripala je Nebojši Glogovcu koji svojom interpretacijom “eksplicitno govori o marginalizaciji homoseksulanosti i nasilju nad manjinama. Pod okriljem noći, njegov lik otkriva snagu neočekivane solidarnosti, koja nadilazi etnički konflikt i prijezir prema svemu ‘različitom'”.

Ustav Republike Hrvatske je na istom festivalu osvojio i Nagradu publike.

Time je film Rajka Grlića nastavio uspješan niz međunarodnih nastupa koji je započeo međunarodnom premijerom u Montrealu 2016 gdje je nagrađen prestižnom Grand Prize of the Americas. Ovaj „ljubavni film o mržnji“ prepoznat je i na nedavnom Zinegoaku – Međunarodnom LGBT Film and Performing Arts Festival u Bilbau koji ga je nagradio dvama nagradama. Žiri za različitost i ljudska prava, jednoglasno je odlučio nagradom ovjenčati film Rajka Grlića jer “realno oslikava mržnju. To je film koji se blagim humorom, s poštovanjem i preciznošću bavi različitostima glavnih protagonista koji uspjevaju prevladati svoje nevolje povezujući se solidarnošću, naklonošću i poštovanjem”.

Nagrada za najbolju sporednu ulogu pripala je Kseniji Marinković.

Komentiraj