FOTO: Filipinci se razapinju na križ na Veliki petak

FaH

Desetak Filipinaca razapelo se na križ, a još više ih se do krvi bičevalo po leđima u petak na tradicionalnom uprizorenju Isusove muke uoči uskrsnuća.

Tradicionalni obredi, održani po vrelom suncu u trima selima i gradu u pokrajini Pampanga, oko 60 kilometara sjeverno od Manile, vrhunac su Velikog tjedna u toj većinski katoličkoj zemlji.

Tisuće ljudi slile su se na ulice sela San Pedro Cutud, gdje je sedam muškaraca uoči Uskrsa pribijeno na drvene križeve, prenose lokalni dužnosnici.

Još petorica pokornika razapelo se u selima San Juan i Santa Lucia, a trojica u gradu Angelesu, pišu mediji.

“To je moj način da zahvalim Bogu na pomoći”, rekao je 59-godišnji ribar Wilfredo Salvador, koji peti put sudjeluje u obredu.

U selu San Pedro Cutud, 56-godišnji Ruben Enaje proveo je na križu jedanaest, umjesto uobičajenih pet minuta.

“Nisam ni primjetio da je prošlo tako puno vremena”, rekao je Enaje koji se prvi put dao pribiti na križ 1986. i otad to čini svake godine.

Katolička Crkva ne ohrabruje tu praksu, koja je počela 1962. i u međuvremenu je postala velika turistička atrakcija, ali je ni ne sprečava.

Svake godine crkveni čelnici podsjećaju vjernike da ima i drugih načina pokore, poput ispovijedi, odlaska na misu ili pomaganja susjedima.

Glasnogovornik Filipinske biskupske konferencije Jerome Secillano rekao je da nije na Crkvi da hvali ili kudi ljude poput Enaje. “Je li netko dobra ili loša osoba, o tome suditi može samo Bog”, rekao je

Komentiraj