FOTO: Festival kajkavskih popevki oduševio i samog premijera

Predivnim zagorskim popevkama, kao što su „Zagorje vu meni spi“, „Gda se s z menom tam zaputiš“ i „Zlati cvet“ Tjedan kajkavske kulture u Krapini ušao je u veliko finale. Festival kajkavskih popevki, 53. po redu, u petak i subotu Festivalsku je dvoranu napunio brojnim poznatim izvođačima i posjetiteljima.

Iz prvih redova melodične kajkavske popevke slušali su i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, hrvatski premijer Andrej Plenković, saborski zastupnik Žarko Tušek, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović i brojni drugi.

“Drago mi je još jednom biti u Krapini, na 53. izdanju Festivala kajkavske popevke, na više od pola stoljeća sjajnog evociranja naše tradicije, dijalekta i pjesama. Uvijek mi je zadovoljstvo biti ovdje, osobito u kontinuitetu posljednjih nekoliko godina. Izvrstan je i 26. Zagorski gospodarski zbor, pa čestitam Obrtničkoj i Gospodarskoj komori, Županiji, Gradu Krapini, kao i svima od 270 izlagača koji su se ovdje predstavili posljednjih nekoliko dana i koji zaista potvrđuju sjajan poduzetnički i obrtnički duh Sjeverozapadne Hrvatske, Hrvatskog zagorja. Ljudi ovdje imaju hrabrosti, ideju i odvažnost da se upuste u poduzetničke i gospodarske vode i to se često vidi na rezultatima i u konačnici na ovih gotovo 12 milijardi kuna u zagorskom gospodarstvu prije oporezivanja, što je zaista sjajan uspjeh“, istaknuo je premijer Plenković.

Domaćin u obilasku grada bio mu je krapinsko-zagorski župan Željko Kolar koji se u nekoliko navrata s ponosom osvrnuo na događanja u Krapini i Županiji te zahvalio onima koji su za to zaslužni.

“Hvala svima na svemu što ste učinili da naša županija danas izgleda tako kako izgleda, da imamo Međunarodni gospodarski zbor i preko 270 izlagača koji će predstaviti svoje proizvode. Mi kao najbolja turistička kontinentalna destinacija skrećemo pozornost u čitavoj sjevernoj Hrvatskoj, a prilikom obilaska manifestacija u Varaždinu, Čakovcu i Koprivnici, vidio sam koliki je interes upravo za Tjedan kajkavske kulture, koliko svi cijene 53 godine krapinskog Tjedna kajkavske kulture“, rekao je župan Kolar.

Među ovogodišnjim izvođačima su se našli: Miro Ungar, Zdenka Kovačićek, Gordana Ivanjek Tušek, Bojan Jambrošić, Maja Vučić, Ivica Pepelko, Mirko Švenda Žiga, Barbara Othman, Mia Dimšić, Minea…

U subotnjoj večeri predstavili su 22 nove popevke, među kojima i nekoliko pjesama u ozračju „etno kaja“. Riječ je o pjesmama koje odudaraju od klasičnih krapinskih popevki, odnosno koje su i dalje u duhu kajkavštine, ali su modernizirane te govore o aktualnim društvenim temama. Zanimljivo je bilo što su popevke zapopevali Zagorci, ali i Dalmatinci. Koliko je teško pjevati na drugom narječju, otkrila nam je pjevačica Maja Vučić koja je na Festivalu otpjevala pjesmu „Gda se z menom tam zaputiš“.

Tjedan kajkavske kulture trajao je od 2. rujna i završava danas, Malomešnim proštenjem u crkvi Majke Božje Jeruzalemske na Trškom vrhu.

Komentiraj