Mario Poje

FOTO: EL TORO Predstavljanje menua upravo otvorenog restoran i bara

Na mjestu nekadašnjeg Šubićevca pa onda i Baschiere, na raskrižju Šubićeve i ulice Fra Filipa Grabovca, svoja vrata je otvorio restoran i bar El Toro čime je zagrebačka gastrotainment scena dobila još jednog važnog predstavnika koji cilja postati centar zabavnog i društvenog gastro života metropole.

Sofisticirano uređenje, visoki gastronomski standardi, latinska kuhinja, kombinacija restorana i bara te ugodna atmosfera aduti su i glavni recept za uspjeh definitivno novog it-mjesta u gradu.

Za izuzetno originalan i elegantan interijer, skulpturu bika, dizajn rasvjete pa i sam logotip zaslužan je arhitekt Christian Rendulić iz biroa Arhikultura.

Na samom ulazu u ovaj zanimljiv prostor dočekat će vas poprilično spektakularna zlatna skulptura bika po kojem je ovo mjesto i dobilo ime, a tema bika provlači se kroz cijeli restoran. Arhitekt kaže kako bik nema samo estetsku funkciju, on je ujedno i vjetrobran i prostor za DJ-a. U restoran se ulazi ispod same skulpture gdje se otvaraju nove vizure, dominantan dugački i širok šank koji se proteže cijelim prizemljem, dvoetažna polica s raznim artefaktima, otvoreni dio kuhinje i elegantno stubište. Dolaskom na galeriju u prvi plan dolazi atraktivna hlađena vinoteka s malim barom i stolovima smještenim uz sam rub galerije.

Ambijentalnosti i izuzetnoj skladnosti prostora pridonosi opuštajuća rasvjeta, sofisticirani dizajn i izbor klasičnih materijala koji su korišteni u uređenju te izuzetna posvećenost detaljima. Svaka sitnica priča neku svoju priču, a pažnjom birani detalji poput slika, drvenih i željeznih artefakata vezanih na temu daju prostoru toplinu i posebnost. Restoranom dominira minimalističko uređenje sa snažnim detaljima i dozom dekadencije. Prostrani restoran svojom dubinom i volumenom gostu ostavljaju na izbor intimniji kutak galerije ili aktivan i visok prostor prizemlja.

Kuhinju koja se temelji na konceptu hrane Latinske Amerike vodi iskusni i renomirani chef Mario Mihelj, koji dolazi s pozicije glavnog chefa u Mundoaki. On, kao i cijeli njegov tim svoje su kulinarsko umijeće stjecali u najrenomiranijim domaćim restoranima, a usavršavali su se i u inozemstvu.

Gastro priča ono je što je posebno zanimljivo, naime, El Toro prvi donosi koncept latinske kuhinje u Grad Zagreb, koji je prilagođen domaćim okusima i temelji se na čistoći te posebnosti namirnica karakterističnih za Argentinu, Peru, Čile i Urugvaj poput kvinoje, batata, crnog graha, crne divlje riže i juke.

Chef Mario Mihelj i suvlasnik Jan Jerič danas su predstavili jelovnik El Tora, restorana i bara koji nakon večere postaje i mjesto za noćni izlazak.

“Razmišljao sam kako Zagrepčanima ponuditi nešto novo i drugačije. Zapravo se s nekim namirnicama u ovim jelima susrećemo svaki dan i koristimo ih u hrvatskim kuhinjama, a neke smo teško nabavili, egzotične su za naše podneblje i tu je zapravo bio izazov sve to spojiti, a da odgovara okusima naše publike. Zahvalio bi se mom timu – Aleksandru Kajtaziju i Saši Pribičeviću jer su, zajedno sa mnom, prihvatili ovaj projekt. Iako smo znali da na našem tržištu takav restoran još ne postoji, krenuli smo u istraživanje po svim aspektima kako bi zajednički došli do ovakvog rezultata. Vodili smo računa da zadovoljimo zagrebačke goste, odnosno da se na meniju nađe za svakoga po nešto. Tako da u ponudi imamo gluten-free, bez laktozna i vegetarijanska jela. Naravno, riba i meso neizbježne su namirnice latinske kuhinje i veliki su dio naše karte, a vodili smo računa da kroz stil kuhanja zadovoljimo svakog gosta”, rekao je Chef Mario Mihelj.

Chef Mario Mihelj
Chef Mario Mihelj

Jan Jerič, suvlasnik El Tora, uz Ivana Kršića i Josipa Šelendića, objasnio je kako su shvatili da, unatoč činjenici da su latinoamerički restorani globalno jako popularni, ovakva gastronomska ponuda nedostaje Gradu Zagrebu.

“Najvažnije nam je da se gosti kod nas osjećaju ugodno, da se vraćaju, da ne žele otići, da im El Toro postane sinonim za ugodna večernja druženja, odličnu hranu, vikend izlaske, poslovne ručkove i savršenu atmosferu. S obzirom na to da je El Toro prvenstveno restoran, ponosni smo na početni meni koji je naš chef osmislio i možemo reći da je to samo početak, jer nam je u planu jelovnik sezonski razvijati i mijenjati”, naglašeno je.

Jan Jerič, suvlasnik El Tora
Jan Jerič, suvlasnik El Tora

S obzirom na latinski gastro koncept El Tora, predjela se baziraju na zanimljivom i pristupačnom sharing konceptu gdje svi za stolom probaju sve. Chef Mihelj je osmislio poprilično zanimljiv meni u kojem možete pronaći Tacos od bikovog repa, Ceviche, Tiradito, razne vrste Flatbreadova, Spring okruglice, Tatarski biftek s twistom, Guacamole salatu s dimljenom pastrvom, Juhu od paprike i rajčice s cimetom, par hladnih juha i Zapečenog brancina u peći u kukuruznom listu. Naravno, s obzirom na to da je Latinska Amerika poznata po govedini, na meniju će se naći i odležano meso – T-bone, Ribeye i Tenderloin odresci.

Osim nesvakidašnjih gastro uzbuđenja, El Toro će vikendom i srijedom nuditi DJ gostovanja, ali i dnevni koncept ručka s kojim će svima vrlo brzo prirasti srcu.

Komentiraj