FOTO: Dvadeset godina gostovanja Zagrebačke filharmonije u Vukovaru

Gordan Panić, Zagrebačka filharmonija

Svečani koncert Zagrebačke filharmonije povodom obilježavanja 20 godina od prvog poslijeratnog koncerta u Vukovaru održat će se u utorak (18. rujna)Koncert se održava u sklopu 20. Vukovarskog festivala komorne glazbe ‘Vukovar pod zvijezdama’ s početkom u 19.30 sati u perivoju dvorca Eltz na kojem je održan i prvi koncert.

Pod dirigentskim vodstvom šefa dirigenta Davida Danzmayra i istaknutog baritona Ljubomira Puškarića izvodit će se djela Blagoja Berse: Dramatska uvertira, op. 25a; Ivana pl. Zajca: Romanca Zrinjskog iz opere Nikola Šubić Zrinjski te Ludwiga van Beethovena: 3. simfonija u Es-duru, op.55, Eroica.

Zagrebačka filharmonija svoj je prvi poslijeratni nastup u Vukovaru održala 1998. godine na ruševinama povijesnog vukovarskog dvorca Eltz, samo jedan dan nakon što je 27. svibnja iste godine Gradski muzej Vukovara, poslije sedam godina progonstva provedenih u muzeju Mimara u Zagrebu, svečano obilježio dan povratka na domicilnu adresu.

Od svog prvog nastupa do danas Zagrebačka filharmonija je pokazala riješenost da će zajedno s Vukovarcima i svim drugim ljudima dobre volje ustrajati na kulturnoj obnovi tog grada heroja.

Uz ovaj tradicionalni koncertni nastup, Zagrebačka filharmonija je i vrlo aktivni sudionik niza manifestacija i kulturnih događanja u Vukovaru. Bila je sudionikom Vukovarskog festivala komorne glazbe, manifestacije Nebo nad Vukovarom, Vukovarskih adventskih svečanosti, a nastupala je i u povodu obljetnice Dana sjećanja na žrtve Vukovara.

Koncert će pratiti prigodna izložba o sudjelovanju Zagrebačke filharmonije u kulturnoj obnovi Vukovara.

Komentiraj