FOTO: DTC 2018 Nužnost sveukupnog razvoja jest razvijati “pametne sustave“

DTC 2018

Trodnevna konferencija Digital Transformation Conference 2018 okupila je stručnjake i istraživače iz akademske zajednice, gospodarstva i javne uprave, a organizirana je u suradnji Ekonomskog fakulteta, Fakulteta organizacije i informatike te Inovacijskog centra Nikola Tesla, Ustanove za obrazovanje odraslih – ILBA i InfoDom Grupe.

Ključna poluga za razvoj društva i digitalnu transformaciju suradnja je proaktivnih sveučilišta i inovativnog gospodarstva uz poticaje javne uprave. Najvažnije pitanje sveukupnog razvoja jest razvijati “pametne sustave“ uz pomoć digitalnih platformi od Smart Industry, Smart City do Smart Government sustava.

“Kvalitetne rezultate ne može postići jedan subjekt zasebno, nužna je suradnja ekosustava, međutim svaki subjekt odgovara za vlastiti razvoj. Nužno je da subjekti, bilo tvrtke ili javna uprava, kreiraju svoju transformacijsku mapu kroz koju će razvijati strateške sposobnosti, upravljati transformacijom, osigurati financiranje te kontrolirati uspješnost i osigurati rezultate. Digital Transformation Conference novi je val i nastavak BPC konferencije (Business Process Conference), kojim se istražuju mehanizmi suradnje gospodarstva, vlade i sveučilišta. Glavno pitanje je kako ubrzati digitalnu transformaciju te koristeći ukupne potencijale razvijati pametne industrije. Vjerujemo da upravo takvim pristupom Hrvatska može promijeniti trend loših indeksa na svjetskim ljestvicama konkurentnosti“, rekao je direktor konferencije prof. dr. sc. Slavko Vidović.

Ubrzanje promjena kroz digitalnu transformaciju, sukladno prilikama koje donose digitalne tehnologije i 4. industrijska revolucija, najčešći je zahtjev i preporuka svih svjetskih autoriteta. Odgovornost za te promjene nalazi se na svim razinama, ali su menadžeri i vlasnici prvi na potezu. Na konferenciji je također naglašeno kako je važno uključivanje talenata u ranoj fazi eksperimentiranja što će rezultirati njihovim povećanim zapošljavanjem ili ohrabrivanje za pokretanje vlastitih tvrtki, a u konačnici s jednim ciljem – zadržavanjem talenata u Hrvatskoj.

Komentiraj