FOTO: Donatorska večer #SPASIME, u pozivnom centru i premijer Plenković

Autor:

14.06.2019. Zagreb - U hotelu Esplanade odrzana humanitarna vecer #SPASIME. Fond #SPASIME pruza pomoc zrtvama obiteljskog nasilja. Jelena Veljaca, Nada Murganic, Andrej Plenkovic, Drazen Bosnjakovic  Photo: Josip Regovic/PIXSELL

Josip Regovic/PIXSELL

Na humanitarnoj večeri Fonda #SPASIME u petak su se u organizaciji Inicijative #SPASIME i Zaklade za ljudska prava i solidarnost – SOLIDARNA prikupljale donacije za pomoć i zaštitu žrtava obiteljskog nasilja, putem aukcije umjetničkih djela hrvatskih autora i pozivnog centra, u kojem su sudjelovale osobe iz javnoga, kulturnog i političkog života, među kojima i premijer Andrej Plenković.

Inicijativa #SPASIME i Zaklada za ljudska prava i solidarnost Solidarna osnovale su Fond #SPASIME za pomoć i zaštitu žrtava obiteljskog nasilja, a u tijeku je velika kampanja prikupljanja sredstava za ekonomsku, pravnu, psihološku, liječničku i stambenu pomoć žrtvama koja će trajati do kraja srpnja 2019.

Na svečanoj humanitarnoj večeri u zagrebačkom hotelu Esplanade sredstva za Fond prikupljana su se i telefonskim pozivima građama u pozivnom centru, gdje su se na telefone javljale osobe iz javnoga i političkog života. U pozivnom centru, uz predsjednika Vlade Plenkovića  bili su i ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

Premijer Plenković, koji je na donatorsku večer stigao iz Zadra, istaknuo je u pozivnom centru da se Vlada pridružila Inicijativi #SPASIME. Podsjetio je kako je danas bio na sastanku s predstavnicima šest županije koje još nemaju otvorene sigurne kuće, te je najavio da bi do kraja godine taj problem trebao biti riješen i uz pomoć EU fondova. ‘Podsjećam da smo lani ratificirali Istanbulsku konvenciju. Ništa se negativno nije dogodilo. Vlada je napravila dokument kojim se zna koja institucija što radi. Otvoren je i telefon na kojem je moguće dobiti pomoć 24 sata dnevno. Bitno je raditi i na edukaciji, kako bi se od malih nogu učilo da je nasilje loše’, kazao je Plenković. Rekao je i da će se Vlada odreći PDV-a na uplaćena sredstva za humanitarnu akciju.

Prošle godine bilo je čak 1381 prigovor na rad Centara za socijalnu skrb, a ministrica Nada Murganić rekla je kako su sve slučajeve istražili, te da među prigovorima ima i onih koji su nezadovoljni rješenjima. “Socijalna skrb je zastarjela i stoga ćemo promijeniti zakon”, kazala je ministrica, koja će se u ponedjeljak sastati s predstavnicama Inicijative.

Vezano za izmjene zakonodavstva koje regulira nasilje u obitelji i nasilje nad ženama, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković rekao je da “imamo tri zakona u izmjenama. Cilj nam je da budemo brži i efikasniji”, dodao je.

Na  telefonima u pozivnom centru bili su, uz ostale, Ana Pecotić i Anica Tomić, jedne od osnivačica Inicijative #SPASIME, odvjetnica Jadranka Sloković, glumice Judita Franković i  Ana Begić Tahiri, glumac Filip Juričić, glazbenik Tonči Huljić, urednik Zoran Šprajc, novinarka Damira Gregoret,  HTV-ova voditeljica Danijela Trbović i njen kolega Duško Čurlić, pjevačice Severina Vučković, Jelena Rozga, Susana Ritz, majka žrtve vršnjačkog nasilja Luke Ritza, predstavnik MUP-a i drugi.

Tijekom donatorske večere za sada je prikupljeno nešto više od 160 tisuća kuna.

Sredstva su se također prikupljala kroz aukciju umjetničkih djela hrvatskih umjetnika koja su autori donirali.

Tako su se licitirala djela Zlatana Vehabovića, Pauline Jazvić, Tisje Kljaković Braić, Tonija Franovića, Jelene Bando, Dimitrija Popovića, Fadila Vejzovića, Ivane Armanini, Mersada Berbera, Hrvoja Dumančića, Damira Žižića, Kristiana Kožula i Roberta Gojevića.

Dio događanja također je bio i humanitarni koncert na kojem je nastupilo više hrvatskih glazbenika. Na humanitarnoj večeri su sudjelovali donatori, stručnjaci koji na terenu rade sa žrtvama nasilja te osobe iz javnog i političkog života.

Pomoću prikupljenih sredstava za Fond, žrtve imaju pravo na pravnu i zdravstvenu pomoć, ali i plaćanje psihoterapijskih troškova, troškova stanovanja, troškova za osnovne potrebe, troškova dodatnog obrazovanja radi uključivanja u sustav rada, troškova telefonskih poziva i prijevoza za pristup savjetovanju, doplatka za kupnju osobnih stvari koje ne pruža sklonište, troškova popravaka štete na stvarima nužnim za život nastalima u slučajevima nasilja, troškova rekonstruktivne kirurgije, pomoći u kući, troškova sprovoda ubijene žrtve.

Fond #SPASIME pokriva i hitne troškove, odnosno jednokratni trošak za preseljenje unutar Hrvatske, ako žrtva mora napustiti svoju zajednicu kako bi izbjegla prijetnju nasiljem, te troškovi boravka u hotelu ili motelu na maksimalno sedam dana ako su skloništa puna ili nisu dostupna.

Građani se mogu uključiti u humanitarnu akciju i pomoći pozivom na broj (060 9003), uplatom na žiro račun Fonda (HR8023900011500151640) ili online donacijom putem stranice Indiegogo.

Uplate na žiro-račun Hrvatske poštanske banke glase na: SOLIDARNA – zaklada za ljudska prava i solidarnost, Trga kralja P. Krešimira IV br. 2, 10000 Zagreb, OIB: 77689629939 s opisom plaćanja: Za Fond SPASIME. Za uplate iz inozemstva SWIFT je HPBZHR2X.

Akcija prikupljanja sredstava trajat će do kraja srpnja 2019.

Inicijativa #SPASIME započeta na Facebooku

Građansku inicijativu #SPASIME čine Jelena Veljača, Una Zečević Šeparović, Anica Tomić, Jelena Kovačić Solarić, Ana Pecotić, Mirsada Begović i Nerma Mehadžić, a njihove aktivnosti usmjerene su na senzibiliziranje javnosti i nadležnih institucija o problemu obiteljskog nasilja i neadekvatnoj zaštiti žrtava.

Glumicu i scenaristicu Jelenu Veljaču na ovu je inicijativu početkom ožujka potaknuo zločin na Pagu, kada je otac s balkona bacio svoje četvero djece. Otvorila je Facebook grupu nazvanu #Spasime, koja je do sada okupila više od 56.000 ljudi, te tim putem pozvala građane na prosvjed za sve one koji nisu spašeni od nasilja u obitelji. Prosvjedi za podršku žrtvama nasilja održani su sredinom ožujka u Zagrebu, Splitu, Šibeniku i Dubrovniku.

Predstavnice inicijative #SPASIME ranije su primili predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović te premijer Plenković, koji je najavio strože kazne za nasilnike te dao nalog županima šest županija za uspostavu skloništa za žrtve obiteljskog nasilja.  Predsjednica Republike večeras nije sudjelovala u donatorskoj večeri.
Pri Ministarstvu pravosuđa već su osnovane dvije radne skupine za izmjenu Kaznenog zakona i za izmjenu Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, kao i radna skupina pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja u koje su imenovani i predstavnici Inicijative. Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku donijelo je prijedlog novog Protokola o postupanju u slučaju nasilja u obitelji, koji je unaprijeđen kroz panel koji je organizirala inicijativa.

Žene u velikoj većini žrtve nasilja u obitelji

Prema izvješću Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova za 2018. godinu, žene su i dalje u velikoj većini, žrtve nasilja u obitelji.

Kada se gleda spolna struktura počinitelja prekršajnog djela nasilja, ukupno je 78 posto muškaraca i 22 posto žena, a od ukupnog broja počinitelja kaznenih djela nasilja među bliskim osobama, muškaraca je 91 posto, a žena devet posto.

Uz obiteljsko nasilje, žrtve partnerskog nasilja još uvijek nemaju odgovarajuću pravnu zaštitu, stoga pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić smatra da je potrebno žurno potražiti bolja zakonodavna rješenja.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.