FaH

FOTO DANI MLADIH: U Karlovcu idućeg utorka počinje najveći regionalni festival fotografije

Foto dani mladih 2016, kulturna manifestacija karlovačke udruge Izvan fokusa, održat će se od 16. do 27. kolovoza u Karlovcu uz šest različitih programa, a središnji natjecateljski program odvijat će se od 22. do 26. za ukupno 40 sudionika iz Hrvatske Srbije, BiH i Slovenije, rečeno je u utorak na najavnoj tiskovnoj konferenciji u karlovačkom Centru za mlade.

Direktor festivala Filip Trezner i voditeljica odnosa s javnošću Daria Desović rekli su da su FDM najveći regionalni festival fotografije,  a ovogodišnji festivalski program podupiru predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović,  te ministarstva kulture i turizma , čija se izaslanstva očekuju na večeri otvorenja 22.  kolovoza.

Trezner je  kao posebnost ovogodiošnjih,  šestih po redu, FDM-a izdvojio tribinu na temu ‘Budućnost fotografije’ (25.8.), jer prije samo 20 godina, kako je rekao,  nije se moglo ni zamisliti ovo što danas imamo s digitalnom fotografijom, a teško da možemo znati kamo će to otići za narednih dvadeset godina. Zato Dani i počinju radionicom grupe iz Nizozemske ,Team Stark, i Karlovčanina Marka Mikšića , koji će svima zainteresiranima pribliužiti tajne DSLR fotografiranja i DSLR opreme, odnosno digitalne, refleksne kamere s jednom lećom.

Kroz FDM laboratorij bit će cijeli niz radionica, pa i ona o analognoj fotografiji nagrađivanog karlovačkog fotografa Dinko Neskusila, jer je preddigitalna fotografija novim generacijama već potpuna nepoznanica. Radionicu dokumentarne fotografije vodit će višestruko nagrađivana fotografkinja i direktorica Međunarodnog festivala fotografije “Organ Vida” Marina Paulenka i Barbara Šarić, fotografkinja koja je diplomirala dokumentarnu fotografiju i fotonovinarstvo u New Yorku.

Popratni program FDM-a su filmske večeri na kojima će između ostalog sudionici i drugi posjetitelji besplatno moći pogledati projekcije dvaju vrhunskih filmova iz europske kinematografije, “Kad otvorim oči“ i “Cvijeće“, s tim da je prvi proglašen najboljim filmom Festivala mediteranskog filma Splitu, osvojio nagradu publike na Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji i nagradu Europa Cinemas Label.

Cvijeće je film studentice Akademije dramske umjetnosti Judite Gamulin nominiran za studentskog Oscara, odnosno jedan od samo sedam filmova nominiranih za studentskog Oscara u kategoriji najboljeg stranog igranog filma.

Od 23. do 27. kolovoza izložbe fotografija bit će na pet lokacija, Šetalištu dr. Franje Tuđmana, Starom gradu Dubovcu, u Gradskom muzeju i galeriji ZILIK te u Centru za mlade. Publika će tako vidjeti izložbu fotografija Marka Vrdoljaka “Skrivene tajne Brijuna”, izložbu fotografija nastalih na FDM-u proteklih pet godina čiji su autori sada studenati Akademije dramske umjetnosti, fotografije dvaju natječaja, “Volim svoju županiju“ i “Europa okom mladih“., te izložbu grupe “Existence” šest fotografa iz Nizozemske pod nazivom “Connecting nature and mankind.”

Popratni program PickUp Music Festival (24. i 25. 08.) bit će na Starom gradu Dubovac i u Arboretumu, s TBF-om kao najzvučnijim imenom.

FDM  financijski podupiru Karlovačka županija, Grad Karlovac, Turistička zajednica grada Karlovca, Canon i Cedevita, a održava se pod partnerstvom Europskog parlamenta – Ured za informiranje u RH, Hrvatske zajednice županija, udruga Carpe Diem i  Studija 8.

Komentiraj