Grad Beč

FOTO: ‘Dani Beča’ održani i u poljskom gradu Krakovu

Nakon uspješno odrađenih ‘Dana Beča’ u Ljubljani i Sofiji, ovaj tjedan event gostuje i u Krakovu.

Od 3. do 5. travnja cijeli je Krakov u znaku Beča. Pored zabavnog popratnog programa koji je razveselio Krakovljane, glavne teme o kojima se u okviru bečke manifestacije razgovaralo su energetski menadžment, javni prijevoz i gospodarstvo.

‘Dani Beča’ otvoreni su 3. travnja koncertom poznatog austrijskog glazbenika Parov Stelara koji je u okviru svoje turneje, prije Grada Zagreba, samo zbog ove manifestacije svratio u Krakov.

Jučer je Krakov posjetio i bečki gradonačelnik Michael Häupl koji je sa svojim kolegom iz Krakova potpisao produžetak sporazuma o suradnji dvaju gradova.

“Beč i Krakov će tijekom naredne četiri godine surađivati u područjima zaštite okoliša, prometnog planiranja grada i kreativne ekonomije”, izjavio je gradonačelnik Michael Häupl.

Kao simbol prijateljstva između dvaju gradova iz Beča je u Krakov stiglo i 12 tipičnih bečkih ležaljki koje su većini poznate kao sastavni dio atrija bečkog MuseumQuartiera. Na taj će način dio bečke atmosfere ostati u Krakovu i nakon ‘gostovanja’.

Konferencijski dio ‘Dana Beča’ pod motom ‘Inovativni gradovi’ okupio je mnogobrojne stručnjake koji su diskutirali o pitanjima ključnim za Krakov i Beč. Neke od njih su smanjenje ispušnih plinova, sustav daljinskog grijanja i hlađenja, ali i tema podzemne željeznice, smart city rješenja, organizacije velikih događaja i start up poduzeća.

‘Dani Beča’ održat će se krajem 2017. godine i u Zagrebu, a uskoro ćemo saznati i koja će nam iznenađenja i teme Beč tada prirediti.

Komentiraj