Anto Magzan/PIXSELL

FOTO: CRNE KOŠULJE PRED SABOROM Postrojavanje Glavaševe ‘Slavonske sokolske garde’ na Markovom trgu

Slavonska sokolska garda, koja je posljenjih dana digla veliku prašinu u Hrvatskoj podsjetivši ljude na jedinice koje su djelovale u vrijeme Drugog svjetskog rata, svečano su se postrojili u ponedjeljak ispred zgrade Sabora na zagrebačkom Trgu svetog Marka.

Postrojavanje je održano tijekom predaje kandidacijskih lista HDSSB-a za 4. i 5. izbornu jedinicu za nadolazeće parlamentarne izbore. “HDSSB tradicionalno izlazi na izbore u koaliciji s narodom, izlazi u četvrtoj i petoj izbornoj jedinici. Očekujemo najmanje ponavljanje rezultata s prošlih parlamentarnih izbora, a to je šest zastupničkih mandata”, izjavio je novinarima predsjednik stranke Dragan Vulin.

Na pitanje zašto na listama nema najaktivnijeg saborskog zastupnika Bore Grubišića, Vulin je odgovorio da se stranka “pomlađuje”.

“Pomlađujemo listu, nova generacija političara koji su isto tako kvalitetni i vrijedni, pruža podršku”, rekao je Vulin i dodao kako je odluka bila na samom Grubišiću.

HDSSB je u ponedjeljak ujutro napustio još jedan saborski zastupnik, predsjednik požeško-slavonskog HDSSB-a Dražen Đurović, a Vulin kaže kako je i njega iznenadio taj potez.

“Sinoć je Predsjedništvo glasalo za liste, Đurović je potpisao očitovanje o prihvaćanju kandidature, no osobne ambicije su tu prevladale”, ustvrdio je Vulin.

Na pitanje s kim će HDSSB  postizborno koalirati, kazao je kako su “jednako udaljeni od svih”.

Vulin je novinarima rekao da je on prvi na listi u V. izbornoj jedinici (Brodsko-posavska, Požeško-slavonska i Vukovarsko-srijemska županija), dok listu u IV. (Osječko-baranjskaj i Virovitičko-podravska županija) nosi Branimir Glavaš.

Kandidati HDSSB-a u Sabor su došli u tamnim odijelima s grbom Slavonije, dok su se pripadnici Slavonske sokolske garde postrojili u crnim uniformama i stranačkim zastavamma u rukama.

U pretežito muškoj gardi, koju u HDSSB-u nazivaju sportsko-rekreacijskom sekcijom stranke, bile su i dvije djevojke, koje su zajedno s kolegama izvršavale zapovijedi “trenera”, glasno odgovarajući na vojni pozdrav “Domovini vjerni – uvijek vjerni”.

Nakon što su u javnost dospjele fotografije i snimke postrojavanja ‘Slavonske sokolske garde’ u Osijeku, Branimir Glavaš komentirao je kako to nije nikakva vojna postrojba.

“Nije to vojna postrojba. Sada se u stranci osniva sportsko rekreacijska sekcija koja će biti i redarstvena. Unutarstranačka ‘Slavonska sokolska garda’ služit će u funkciji sporta i stranke”, rekao je Glavaš početkom listopada. Objasnio je kako se radi o sportsko-rekreacijskom klubu kojem je namjera okupiti mladež u svrhe sporta, te spriječiti ‘okupljanje po birtijama’. “Bolje je to nego da piju, alkoholizraju se i drogiraju”, kaže Glavaš.

Komentiraj

Source:Hina i Nacional