FOTO: CANNES 1. DAN: Film vitalnog 80-godišnjaka Woodya Allena otvorio festival

Getty Images

Ako ne znate koji bi film odabrali za otvorenje filmskog festivala u Cannesu, uzmite novog Woody Allena. To je deviza kojom se služe organizatori festivala koji je po 69. puta otvoren u srijedu, 11. svibnja. U posljednjih 15 godina filmovi Woodyja Allena tri puta su otvarali festival u Cannesu, a najnoviji je „Cafe Society“ sa Jesseom Eisenbergom i Kirsten Stewart u glavnim ulogama. To ujedno znači da film ne konkurira za nagradu Zlatna palma, ali Allena to nije briga pa je na konferenciji za novinare u srijedu izjavio kako ga natjecateljski dio festivala ne zanima niti bi ikada bio član žirija jer, po njemu, film nije sport pa da imate egzaktna mjerila tko je bolji. „To je kao da odlučujete je li Rembrandt bolji slikar od El Greca“, izjavio je Allen.

Woody Allen ima 80 godina, ali to se ni po čemu ne primjećuje. i sam je novinarima u Cannesu rekao kako se mentalno osjećao kao mladić, da se zdravo hrani, da vježba, a i roditelji su mu doživjeli 100 godina pa tako i on ima sreću što je vitalan osamdesetogodišnjak. I film „Cafe Society“ pokazuje njegovu vitalnost. Radnja se odvija u tridesetim godinama prošlog stoljeća kada mladić po imenu Booby (Jesse Eisenberg) odlazi iz New Yorka u Los Angeles kako bi našao posao u filmskoj industriji gdje je njegov stric (Steve Carrell) utjecajan agent. Stric ga polako upoznaje s važnim ljudima, ali i sa svojom zgodnom djelatnicom (Kirsten Stewart) u koju se ubrzo zaljubljuje. Ona mu uzvraća ljubav, ali je problem što je u vezi upravo s njegovim stricom koji ne zna želi li se razvesti zbog nje ili ne. To je samo pola filma, u drugoj do izražaja dolazi Bobbyjev brat Ben koji je opasan kriminalac, a svoju ulogu dobiva i prekrasna Blake Lively. Naravno, lik Bobbyja napravljen je na sliku i priliku Woodyja Allena, a on je rekao kako bi ga vjerojatno i glumio da je mlađi. No, dodao je kako ga ne bi tako dobro odglumio kao Eisenberg jer, kazao je, „ja sam komičar, a ne glumac. Eisenberg je pravi glumac“.

Na konferenciji za novinare novinari su pitali ekipu filma što misle o izjavi iz filma kako je Hollywood grozno i opako mjesto, pri čemu su svi objašnjavali kako je nekada bilo tako jer su filmske kompanije bile vlasnici glumaca, dok je Allen rekao da je Hollywood i danas takav. Na to je Blake Lively rekla kako su danas mediji postali grozni umjesto filmskih kompanija. Nitko od novinara nije postavio pitanje Allenu koje bi se referiralo na članak koji je u utorak objavio magazin Hollywood Reporter. Naime, prije nekoliko dana taj je magazin objavio iintervju s Allenom na koji je reagirao Ronan Farrow, sin Woodyja Allena, koji u tekstu u Hollywood Reporteru naslovljenom „Woody Allen: Opasnosti nepostavljenih pitanja“ ponovo navodi kako je njegov otac seksualno iskorištavao njegovu polusestru Dylan Farrow dok je bila dijete, ali su skupi PR specijalisti uspjeli tu priču gurnuti pod tepih. Ovo nije prvi obračun oca i sina, prije dvije godine na sličan način se sin obračunavao s ocem na stranicama New York Timesa, ali se ništa nije promijenilo.

Nakon svečanog otvaranja i večernje premijere filma, organiziran je party. Ove godine, organizatori festivala odlučili su se za „masovku“, pozvali su sve koji nešto znače na festivalu i smjestili ih na dva velika dijela plaže preko puta glavne dvorane Palais du Festival. Jelo se i pilo, do ponoći je svirao bend, nakon toga je uslijedio nastup DJ-a, ali nije to bilo ništa posebno. Čak nije bilo ni tradicionalnog ponoćnog vatrometa. Glumci su, zajedno s posebnim uzavnicima, nakon projekcije filma otišli na svečanu večeru gdje su se našli brojni posebni uzvanici, od članova žirija nadalje. Vjerojatno je sve bilo strah da će kiša, koja pada ovih dana, pokvariti otvaranje festivala, ali to se ipak nije dogodilo. Što će biti slijedećih dana, to samo nebo zna.

Komentiraj