Caritas Zagrebačke nadbiskupije

FOTO: Blagoslov kamena temeljca Caritasova Doma u Selskoj

Pomoćni biskup zagrebački, mons. Mijo Gorski, blagoslovio je kamen temeljac i gradilište budućeg Doma za mlade bez roditeljske skrbi i siromašne studente, što ga na adresi Selska 165 u Gradu Zagrebu gradi Caritas Zagrebačke nadbiskupije.

Uz brojne goste i darovatelje, blagoslovu su nazočili i Renata Margaretić Urlić, izaslanica predsjednice Republike Hrvatske, Marija Pletikosa, državna tajnica u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te saborski zastupnici i predstavnici gradskih i županijskih vlasti.

U Hrvatskoj, u domovima za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi nalazi gotovo 800 djece i mladih. Tijekom jedne godine iz domova iziđe oko 60 mladih koji ostaju bez krova nad glavom i prepušteni su sami sebi.

Govoreći o teškoćama mladih bez roditeljske skrbi koji nakon punoljetnosti moraju napustiti Domove, ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, s. Jelena Lončar, iznijela je razloge zašto se Caritas početkom 2015. godine, uz inicijalnu podršku Privredne banke Zagreb te zahvaljujući svesrdnoj potpori i blagoslovu kardinala Josipa Bozanića, nadbiskupa zagrebačkog, odlučio na temeljima dotrajale Caritasove zgrade na Selskoj cesti, izgraditi dom za mlade te im, nakon izlaska iz dječjih domova, omogućiti da imaju život.

U lipnju ove godine službeno je započela kampanja ‘Da život imaju’ kojoj je cilj prikupiti potrebna sredstva za dovršetak objekta, a istodobno se krenulo i s radovima na izgradnji objekta. Dio sredstava osigurala je Zagrebačka nadbiskupija te brojni donatori kao što su Renovabis, Privredna banka Zagreb, gosp. Antun Mikec i VMD grupa, Hrvatska pošta…

Vrijednost radova iznosi 8.7 milijuna kuna. Do sada je osigurano 6 milijuna kuna, a za dovršetak projekta potrebno je osigurati još 2.7 milijuna kuna.

Očekuje se da će gradnja objekta, koja je počela u lipnju ove godine, biti završena u jesen 2018. godine, kad bi trebala primiti i prve korisnike. Mladima će se osigurati smještaj u jednokrevetnim i dvokrevetnim apartmanima. U prizemlju će biti ured za socijalnu službu koji će im biti podrška u procesu prelaska u samostalni život te pomoći u posredovanju pri zapošljavanju i konačnom rješenju stambenog pitanja.

Ravnateljica je pozvala sve da se prema mogućnostima uključe u humanitarnu akciju. Pomoći se može uplatom putem interneta www.czn/hr donacije-online ili na račun Privredne banke Zagreb IBAN HR1423400091110343166 poziv na broj 07015 ili pozivom na humanitarni telefon 060-9001.

Akcija ‘Da život imaju’ odvija se pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike, Kolinde Grabar Kitarović i Zagrebačke nadbiskupije. U sklopu akcije, 14.10. ove godine, u studiju HRT-a održat će se i veliki humanitarni koncert gdje će nastupiti Jazz orkestar HRT-a i mladi pjevači. Istodobno, u call centru predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, kao i druge osobe iz političkog i javnog života, javljat će se na pozive građana.

Komentiraj