FOTO: Avion Rudolfa Perešina vraćen u Hrvatsku

Josip Regovic/PIXSELL

Borbeni avion MiG-21 oznake “26 112” kojim je hrvatski pilot Rudolf Perešin u listopadu 1991. godine iz Bihaća preletio u Klagenfurt vratio se danas u Hrvatsku, nakon 28 godina u Vojno-zrakoplovnom muzeju u austrijskom gradiću Zeltwegu.

07.05.2019. Zagreb – Mig 21 Rudolfa Peresina stigao u vojnu bazu Marko Zivkovic na Plesu Photo: Josip Regovic/PIXSELL

Avion Rudolfa Perešina iz Austrije je transportiran u vojarnu “Pukovnik Marko Živković” na Plesu. “Ponosni smo što se ovaj avion kao simbol junaštva vratio u Hrvatsku. Prva faza povratka aviona je završena, a to pokazuje dobru suradnju između Hrvatske i Austrije”, rekao je general pukovnik Drago Matanović, kako prenosi Dnevnik.hr.

“Rudi nas je sve povezao i motivirao”

Legendarni MIG 21 simbolički je označio početak bijega pilota Hrvata iz tadašnjeg ratnog zrakoplovstva SFRJ. “Znamo što Rudi znači Hrvatskoj i građanima. Bez Rudija i bez njegova čina neki od nas ne bi bili u zrakoplovstvu. Rudi nas je sve povezao i motivirao. Pokazali smo da možemo i hoćemo raditi”, kazao je brigadir Michael Križanec.

Na konferenciji za novinare rečeno je kako ovaj legendarni avion neće biti u funkciji, odnosno da je zastario za bilo kakvu akciju s obzirom na to da je proizveden 1969. godine i da stoji 30 godina. Avion će biti čuvan u Hrvatskoj, a poručeno je kako Hrvatska vojska neće dopustiti da avion propadne.

07.05.2019. Zagreb – Mig 21 Rudolfa Peresina stigao u vojnu bazu Marko Zivkovic na Plesu Photo: Josip Regovic/PIXSELL

Avion u nedjelju ispred MORH-a

U nedjelju, 12. svibnja, avion Rudolfa Perešina bit će izložen ispred Ministarstva obrane Republike Hrvatske u Zagrebu, a povodom obilježavanja 24. obljetnice Perešinove smrti i održavanja XXII. Susreta za Rudija u Gornjoj Stubici, poručili su u utorak iz MORH-a.

Planirano je da će avion heroja Domovinskog rata Rudolfa Perešina biti smješten u 91. zrakoplovnoj bazi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni “Pukovnik Marko Živković” na Plesu, nakon čega će biti izložen u budućem Hrvatskom vojnom muzeju.

Prebjegao u Austriju i stavio se na raspolaganje hrvatskim vojnim snagama

Perešin je, podsjetimo, na početku Domovinskog rata, vojnim zrakoplovom MiG-21 tadašnjeg jugoslavenskog ratnog zrakoplovstva prebjegao u Austriju, te se potom stavio na raspolaganje hrvatskim vojnim snagama koje su se tek stvarale.

Rudolf Perešin osobno i njegova prva lovačka eskadrila sudjelovali su u svim akcijama i operacijama HV-a. U ranim jutarnjim satima 2. svibnja 1995. godine, drugog dana operacije ‘Bljesak’, njegov MiG je pogođen iz protuavionskih topova. Perešin se tada katapultirao na neprijateljskom teritoriju. Njegovi posmrtni ostaci su vraćeni 4. kolovoza 1997. godine.

Komentiraj