Ansambl LADO

FOTO: Ansambl LADO pokrenuo edukativno-kulturni projekt ‘Putevima bokeljskih Hrvata’

Koliko znamo o vlastitoj povijesti? Sve manje i manje. Hrvatska kulturna baština, naročito ona iz Boke kotorske polako odlazi u zaborav.

Upravo iz ovih razloga pokrenut je edukativno-kulturni projekt ‘Putevima bokeljskih Hrvata’. Cilj je edukacija, bolje razumijevanje i povezivanje dvaju naroda koji dijele isti životni prostor.

Hrvati iz Boke kotorske stoljećima su baštinili vlastitu tradiciju koja se u Boki vidi na svakom koraku kroz očuvane crkve, palače i umjetnička djela. Danas, gotovo da je velika većina tradicionalnih hrvatskih obitelji ili iselila iz Boke ili živi tiho ne pokazujući više svoje kulturno nasljeđe.

Ansambl LADO, nazvan i čuvarem hrvatske baštine, upravo će vokalnim koncertom u Centru za kulturu u Tivtu (14. travnja) označiti početak projekta koji će nas na jedan zanimljiv način upoznati s ljepotama i kulturom ovog kraja. Uz napjeve iz Boke kotorske, LADO će pred publikom u Crnoj Gori izvesti i neke od najpoznatijih hrvatskih narodnih pjesama.

“Sretni smo da ćemo upravo u Boki kotorskoj održati vokalni koncert čiji će repertoar predstaviti neke od najljepših hrvatskih narodnih pjesama, kao i napjeve iz same Boke. Suradnja s ovim novim projektom uz koncert nastavlja se i na drugim područjima što nas posebno veseli”, izjavio je Krešimir Dabo, ravnatelj Ansambla LADO.

Novi projekt ‘Putevima bokeljskih Hrvata’ za zadaću ima upravo prikaz i upoznavanje te kulturne baštine, razumijevanje za bolji suživot pun poštovanja prema manjinskom narodu u Crnoj Gori. Isto tako, građani Hrvatske imat će se prilike kroz idućih nekoliko godina upoznati s kulturnom baštinom koja je duboko upisana u povijest Hrvatske. Upravo je Boka kotorska prozvana zaljevom hrvatskih svetaca. Iz nje su potekli Sv. Leopold Bogdan Mandić, Sv. Tripun, bl. Ozana Kotorska i bl. Gracija iz Mula.

Projekt se održava u suradnji s Hrvatskim nacionalnim vijećem Crne Gore i hrvatskom bratovštinom ‘Bokeljska mornarica 809’ kao nositeljem fenomena Kola svetog Tripuna, tradicije bokeljskih Hrvata, uvršteno na listu nematerijalne baštine Republike Hrvatske. Generalni partner projekta je HEP.

Projekt se održava pod supokroviteljstvom predsjednice RH, Kolinde Grabar-Kitarović i predsjednika Crne Gore, Filipa Vujanovića.

Komentiraj