Promo

FOTO: Ana Rucner koncertom svečano otvorila Vrtove lunjskih maslina

Vrtovi lunjskih maslina sinoćnjim koncertom naše proslavljene violončelistice Ane Rucner u prostoru novog amfiteatra u srcu maslinika pred mnogobrojnim domaćim posjetiteljima i njihovim gostima, svečano su obilježili završetak druge faze radova u lunjskim maslinicima.

Uređenje je završeno puštanjem u rad Prezentacijskog centra i njegovog postava u prostoru Recepcije Vrtova te izgradnjom i uređenjem informativno edukativne promatračnice odnosno Amfiteatra koji je bez većih intervencija uklopljen u svoje prirodno okruženje i sastav autentičnog pojila Donje lokve.

Gradonačelnik Novalje, Ante Dabo, se na otvorenju obratio uzvanicima i mnogobrojnim posjetiteljima i istaknuo kako su Lunjski maslinici naše predivno nasljeđe te kako je zajedničkim snagama postignuto da zablistaju još jednom na radost stanovnika, ali i turista koji ih obilaze privučeni njihovom jedinstvenom ljepotom.  Svojim prisustvom i govorom otvorenje je uveličala i Irina Župan, pomoćnica ministra zaštite okoliša i prirode.

Prve faza obnove lunjskih maslinika je okončana 2013. godine, za koju je 75 posto sredstava bespovratno osigurala Europska Unija kroz pretpristupni program IPA, a ostatak Grad Novalja i Turistička zajednica. U planu je daljnja revitalizacija Vrtova lunjskih maslina pri čemu će se izuzetno voditi računa o bioodrživosti, kvaliteti i specifičnosti krajobraza, ekologiji i održivom turizmu.

Druga faza radova je udahnula novu snagu i ljepotu lunjskim maslinicima, uređenje je koštalo oko 1.5 milijuna kuna za što je bespovratna sredstva izdvojilo Ministarstvo zaštite okoliša. Drugu fazu radova vodila je arhitektica Kristina Radulić.

Promo
Promo
Promo
Promo
Promo
Promo

Komentiraj