Grgo Jelavic/PIXSELL

FOREIGN POLICY “Mađarski i poljski desničari naspram Hasanbegovića izgledaju kao mlakonje”

Američki Foreign policy je u petak na svojim stranicama objavio tekst autora Paula Hockenosa, u kojem hrvatskog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića nazivaju ‘ustrajnim fašistom’ navodeći kako naspram Hasanbegovića, desničari na vlasti u Mađarskoj i Poljskoj izgledaju kao ‘hrpa mlakonja’.

FP navodi da je Hasanbegović 42-godišnji povijesničar, koji je na vlast došao s desničarskom koalicijom koja je pobijedila na posljednjim izborima. “Hasanbrgović je bio istaknuta figura u maloj ultradesničarskoj stranci, a njegov povijesni rad bavi se relativiziranjem i umanjivanjem zločina koje su počinile Ustaše, a bavi se i opreznim rehabilitiranjem njihovih ideja”, piše Hoekenos.

Dodaje i kako je njegovo imenovanje na mjesto ministra kulture rezultiralo oštrim kritikama, kao onih iz Simon Wiesenthal Centra. Ali, nastavljaju, otkako je došao na vlast, samo potpiruje radikalizam, ukida novčanu potporu nezavisnim medijima, te je podržao dokumentarni film koji poriče razmjere zločina koji su se dogodili u Hrvatskoj za vrijeme Drugog svjetskog rata.

“Za razliku od desničara u Mađarskoj i Poljskoj, koji u svojim državama razaraju demokratske institucije, hrvatski nacionalisti, samo za sada, vode rat unutar domene kulture. Cilj im je postaviti temelje za mogući napad na liberalnu demokraciju zemlje”, piše FP.

Upozoravaju kako Hasanbegovićev kulturni rat ima zabrinjavajuće implikacije. “Hasanbegović je pripadao radikalnim krugovima koji su pozdravili hrvatsku aneksiju bosanskog teritorija 1992. godine, kada je počeo rat”, nastavljaju. Spomenuli su i slučaj s kapom, navodeći kako se radi o ustaškoj kapi. “U kontrastu s umjerenim nacionalistima koji su Bosni željeli uzeti samo komad zemlje, Hasanbegović i njegovi prijatelji zahtjevali su cijelu Bosnu, kao i Ustaše”.

To su objašnjavali, nastavljaju, time da su bosanski Muslimani zapravo Hrvati islamske vjere. “I sam Hasanbegović je Musliman. Rositelji su mu podrijetlom iz Bosne. Ironično, jedini je član današnje vlade iz manjinske skupine”, piše FP.

Foreign Policy spominje i smjene na javnoj televiziji, te napad na kolumnista i pisca Antu Tomića.

“Hrvatska desnica možda još nema snage slijediti puteve Mađarske i Poljske kao što bi htjela. Zato bi kulturološki rat kojeg vode Hasanbegović i desnica trebalo promatrati s oprezom. Pripremaju teren za budućnost”, zaključuje se u tekstu.

Komentiraj