FOOTBALL LEAKS Zašto uzeti manje ako možeš dobiti sve?

Nacional, verzija Expressove priče, autora Micael Pereira and Miguel Prado na osnovi dokumenata Football Leaksa, koje je primio njemački tjednik Der Spiegel i podijelio s Nacionalom i drugim partnerima u Europskoj Istraživačkoj Suradnji (www.eic.network)

Od 2008. do 2016. nogometni menadžer Jorge Mendes i njegova supruga primili su gotovo 100 milijuna eura na svoje bankovne račune, a taj novac nije proveden kao dobit ni u Portugalu niti u Nizozemskoj, u zemljama u kojima imaju tvrtke

Dokumenti Football Leaks objavljeni u Der Spiegelu, u suradnji s mrežom Europske istraživačke suradnje (EIC), čiji je partner Expresso, pokazuju kako je Jorge Mendes koristio složenu shemu u kojoj je svoje tvrtke međusobno prodavao kako bi izbjegao plaćanje poreza. To tvrde portugalske porezne institucije.

Menadžeri i njegova supruga Sandra Mendes, uz pomoć tima na čelu s njegovim odvjetnikom Carlosom Osório de Castrom, primili su na svojim bankovnim računima 96 milijuna eura između 2008. i 2016., a u tih osam godina taj novac nikada nije proveden kao dobit. Na početku, u Portugalu, novac je isplaćen kao povrat nakon ulaganja, za što se ne plaća porez; kasnije, u Nizozemskoj, novac je primio kao kapitalnu dobit od prodaje dionica u zemlji u kojoj se za to ne plaća porez (u Portugalu porez za to iznosi 28%).

Suočen s pitanjima EIC-a, Jorge Mendes je tvrdio da je ispunio sve obaveze kao porezni obveznik. “Ja sam porezni obveznik u Portugalu u kojem prijavljujem sve moje prihode, uključujući i one iz inozemstva, i plaćam porez za njih”, izjavio je.

Zlouporabu poreznog zakona

Portugalski porezni inspekcijski nadzor proveden 2014. otkrio je da je Mendes od 2008. do 2012. primio 29,2 milijuna eura bez da je platio porez, a to je proveo preko tvrtke Start SGPS koju je 2008. osnovao u Portu kao holding društvo njegovih sportskih agencija: Gestifute SA (Portugal), Gestifute International (Irska) i Polaris Sports (Irska).

Kako je to Jorge Mendes učinio? Kroz niz operacija između 2008. i 2012. s kojim je nekoliko puta smanjio vrijednost dionica tvrtke Start SGPS. Te operacije omogućile su Mendesu da provede prihode od tvrtke Start SGPS za koje se ne plaća porez. Taj sustav zloupotrebe financijskog poslovanja 2014. otkrila je porezna inspekcija Porta tijekom revizije računa tvrtke Start SGPS.

Plan je započeo osnivanjem Start SGPS-a u travnju 2008. s početnim kapitalom od 50.000 eura, a u svibnju 2008. vrijednost firme povećana je na 19,5 milijuna. Mendes je ostao jedini dioničar (99,99%) nakon ovog velikog uloga jer je 95% te nove portugalske tvrtke uložio u Gestifute International, tvrtku sa sjedištem u Irskoj čija je vrijednost bila 19 milijuna eura (na temelju projekcije budućeg profita).

Nakon toga, 2010. Start SGPS je kupio vlastite dionice u vrijednosti 2,13 milijuna eura za dioničara Jorgea Mendesa za 2,13 milijuna eura. Ubrzo nakon toga te dionice su ugašene, što je omogućilo Mendesu da zadrži 99,99% vlasništva u portugalskom holdingu. Budući da su dionice prodane po istoj cijeni koja je bila na početku (za vrijeme povećanja kapitalne vrijednosti u svibnju 2008. godine), Jorge Mendes izjavio je da nije imao dobiti u toj transakciji.

Ovakvu kupnju vlastitih dionica Start SGPS-a, nakon čega je uslijedilo smanjenje kapitalne vrijednosti, Mendes će učiniti više puta do 2012., s različitim cijenama po dionici, kako bi prilagodio različite iznose prihoda koje je namjeravao uzeti iz Start SGPS-a. Ali uvijek je to radio tako da ne mora prijaviti dobit i platiti porez.

“Utvrđene su radnje koje jasno pokazuju namjeru da se, kroz ilegalne financijske postupke (ulaganje, nakon čega slijedi gašenje dionica, kao i smanjenje nominalne vrijednosti dionica) spriječi plaćanje poreza koje bi nastalo uobičajenim procesom distribucije dobiti od tvrtke Start do dioničara Jorgea Mendesa”, stoji u izvješću o poreznom inspekcijskom nadzoru Start SGPS-a. Mendes to osporava. On kaže da porezne vlasti “pogrešno vide raspodjelu dobiti” u onome što on vidi samo kao povrat dobiti iz tvrtki u koje je on ulagao.

Porezne službe su priznale da nije bilo kaznene odgovornosti po portugalskom zakonu, nego da je riječ o nemoralnoj zlouporabi zakona i jedina posljedica toga je bila da porezni obveznik mora platiti porez. Porezne vlasti primijenile su jednu odredbu portugalskog poreznog zakona i zahtijevale da Start SGPS plati 4,8 milijuna eura poreza plus kamate – ukupno 5,3 milijuna eura – kao porez na dobit za iznos od 21 milijun eura koji je tvrtka uplatila na Mendesove privatne račune između 2010. i 2012.

Mendes je također primio oko 8 milijuna eura 2008. i 2009., ali su porezne vlasti utvrdile da ne mora platiti porez zbog zakona koja su u Portugalu postojala do 2009. godine i koja su izuzela investitore od plaćanja poreza za kapitalnu dobit od dionica.

Start SGPS uplatio je 5,3 milijuna poreza i kamata državi, no 2015. tvrtka je podnijela tužbu protiv portugalskih poreznih vlasti na sudu u Portu i tražila povrat novca. Mendesovi odvjetnici tvrdili su da je naplata poreza “protuzakonita i neustavna”, naglašavajući da je tvrtka sve radila po zakonu. U pismenom odgovoru na zahtjev Expressa, sud je 29. listopada obavijestio da još uvijek nema rješenja o tom slučaju.

Skok u Amsterdam

Dana 12. listopada 2012. taj nogometni menadžer darovao je supruzi Sandri Mendes (s kojim se oženio 2005., a sklopili su poseban ugovor o imovinskim odnosima) 49,9% dionica Start SGPS-a. Dana 23. studenoga u Nizozemskoj je osnovano holding društvo Start BV, a Mendes je u temeljni kapital te nove tvrtke uložio pola svojih dionica Start SGPS-a. A 14. prosinca Start BV kupio je od Sandre Mendes sve dionice koje joj je suprug dao samo dva mjeseca prije toga.

Ugovor između Start BV-a i Sandre Mendes pokazuje da će menadžerova žena primiti godišnju tranšu u iduće četiri godine i da će njihov iznos biti 80% dobiti svih Mendesovih sportskih agencija između 2012. i 2015. U 2012. te tvrtke u vlasništvu Start BV-a ostvarile su dobit od 8,2 milijuna eura. To bi značilo da će Sandra Mendes 2013. dobiti iznos od 6,6 milijuna (80% dobiti).

Kako bi uplatio taj iznos, 18. ožujka 2013. Start BV je prodao 2,2 milijuna dionica Start SGPS-a (što je bilo 52,8% vlastitog kapitala) Start SGPS-u. Onda je portugalski holding ugasio te dionice i 20. ožujka prebacio 6,6 milijuna eura nizozemskom holdingu koji je sljedećeg dana, 21. ožujka, prebacio taj novac na švicarski bankovni račun Sandre Mendes.

Godine 2014. Start SGPS prvi put prebacio je dobit nizozemskom holdingu u iznosu od 12,7 milijuna eura. Novac je prebačen na jedan od računa tvrtke Sandra Mendes u Švicarskoj u ožujku te godine. A 2015. menadžerova žena dobila je još 8,8 milijuna eura.

Potom je 30. studenoga 2016. potpisana nova verzija ugovora između Sandre Mendes i tvrtke Start BV koju je zastupao odvjetnik njezina muža Carlos Osório de Castro, također direktor njegova nizozemskog holdinga. U ugovoru se navodi da je do travnja 2015. Sandri Mendes isplaćeno 28,1 milijun eura i da će prije Božića biti uplaćeno još 39,1 milijuna eura u dvije rate. Među dokumentima u posjedu Football Leaksa su i dva naloga za prijenos na švicarski bankovni račun Sandre Mendesa, jedan od 20 milijuna, a drugi od 19,1 milijuna, a potpisao ih je Osório de Castro.

Tako je Start BV ukupno Sandri Mendes od 2013. do 2016. isplatio 67,2 milijuna eura.

U Nizozemskoj se na isplatu dobiti pojedincima obračunava porezna stopa od 15%. S druge strane, kapitalna dobit od prodaje dionica ima nižu poreznu stopu ili čak nultu. Nije bilo moguće utvrditi koliko je Start BV platio poreza otkako je pokrenut. Suočen s pitanjima EIC-a, Jorge Mendes nije odgovorio na to.

U ožujku 2018., u sklopu globalne istrage koja se provodi o Mendesovim poreznim operacijama u pet zemalja, nizozemski porezni inspektori zatražili su od portugalskih kolega detalje o dionicama koje je njegova supruga prodala 2012. tvrtki Start BV. Htjeli su saznati tko je bio pravi vlasnik tih dionica prije nego što su prodane.

Jorge Mendes izjavio je za EIC da “u Nizozemskoj nije osnovao tvrtku Start zbog poreznih razloga jer u toj zemlji nema poreznih povlastica koja nije mogao dobiti i u Portugalu”. Menadžer je opravdao pokretanje nizozemske holding tvrtke rastom poslovanja: “U jednom trenutku morali smo se proširiti na međunarodnoj sceni”.

Povjerljivo izvješće tvrtke PricewaterhouseCoopers o poslovanju Start BV-a započeto 2014. i završeno u travnju 2016. navodi da je prije oporezivanja bila u minusu – iznosio je 33.500 eura – pa stoga nije bilo potrebe za plaćanjem poreza na dobit. Samo Jorge Mendes i njegovi odvjetnici i računovođe točno znaju koliko su prisvojili novca jer nisu platili porez tijekom svih ovih godina.

U suradnji sa:

O Projektu Football Leaks

Komentiraj

nacional banner
nacional banner