FOOTBALL LEAKS: Već na prvom ročištu srušeno je više od 50 točaka optužnice protiv Ruija Pintoa

U Lisabonu je počelo suđenje zviždaču Ruiju Pintou koji je godinama pod pseudonimom ‘John’ bio izvor informacija za Football Leaks. U procesu koji je trajao manje od sat vremena, konačno je doznao za koje će točke optužnice morati odgovarati, a sutkinja Claudia Pina odlučila je da će mu se suditi za ukupno 90, a ne za 147 kaznenih djela

Svjetlost se probija kroz staklene zidove širokog hodnika koji vodi do sobe 1 na trećem katu. Važan je petak za 31-godišnjeg Ruija Pintoa. Danas će sutkinja Claudia Pina otvoriti utakmicu koja će odlučiti o njegovoj sudbini. Za nekoliko trenutaka konačno će se znati za koliko će zločina morati odgovarati onaj koji je godinama pod pseudonimom „John“ bio izvor informacija za Football Leaks. Za jedne je on običan haker. Za druge je zviždač koji je posljednjih godina potresao temelje europske nogometne industrije.

U 14:22 Rui Pinto ulazi u sobu vezan lisicama i pod zaštitom trojice pripadnika Zatvorske interventne grupe i još četvorice policajaca. Prisutno je oko sedmero odvjetnika koji zastupaju Doyen i ostale oštećene u procesu, zatim dvojica branitelja Ruija Pintoa i jedan odvjetnik Aníbala Pintoa.

Rui Pinto odjeven je u isti tamni pleteni kaput kao na prethodnim ročištima, ima istu jež frizuru i jednako je spokojan. Vjerojatno zna da će njegov omiljeni Futebol Clube do Porto igrati protiv Brage te da će se Sporting i Benfica suočiti na stadionu Alvalade. Kada sutkinja označi kraj današnjeg ročišta, vratit će se u svoju malu zatvorsku ćeliju iz koje će putem radija moći pratiti obje utakmice. Ako bude htio.

SUĐENJE

U procesu koji je trajao manje od sat vremena, Rui Pinto konačno je doznao za koje će zločine morati odgovarati pred sudom. Sutkinja Claudia Pina odlučila je: sudit će mu se za ukupno 90, a ne za 147 kaznenih djela koliko je tužitelj zatražio u rujnu. Njegov odvjetnik Francisco Teixeira da Mota rekao je na kraju da “postoje pozitivni i negativni aspekti” upravo održane rasprave.

Istina je da je više od pedeset optužbi srušeno, uglavnom onih koje se odnose na kršenje pravila o tajnosti dopisivanja, u slučajevima ljudi koji nisu podnijeli prijavu protiv Ruija Pintoa. Također je istina da je 68 od 74 nelegitimna pristupa podacima (maksimalno do pet godina) pretvoreno u neovlaštene pristupe podacima (maksimalno do dvije godine).

Ali sutkinja je i mnoge optužbe ocijenila opravdanima. Da, Ruiju Pintou mora se suditi zbog pokušaja iznude Doyena. Da, mora mu se suditi zbog računalne sabotaže Sportinga. A odgovoran je i za šest kaznenih djela nelegitimnog pristupa (za ilegalni ulazak u Doyen, Sporting, odvjetničku tvrtku PLMJ, Portugalski nogometni savez, Ured državnog tužitelja i sustave Score), 68 kaznenih djela neovlaštena pristupa i 14 kaznenih djela kršenja pravila dopisivanja (čitanje ili širenje sadržaja e-pošte).

Sutkinja je odlučila i da se 68 od 74 optužbi za nelegitmni pristup podacima pretvori u optužbe za neovlaštene pristupe podacima

Ni za jedan od tih zločina neće dobiti, ako bude osuđen, više od pet godina zatvora. Međutim, zbrojem različitih kaznenih djela može se lako dogoditi da okrivljenik dosegne maksimalnu kaznu zatvora u Portugalu: 25 godina. Teoretski, Rui Pinto mogao bi biti osuđen na veću zatvorsku kaznu od mnogih ubojica. Recimo, na više od 15 godina koliko je dobio bivši bankar José Oliveira e Costa (osnivač BPN-a) osuđen za zločine poput porezne prijevare, prijevare i zlouporabe povjerenja.

Zanemarimo li razlike među slučajevima, s obzirom na tipologiju zločina ili situaciju okrivljenika, činjenice su sljedeće: Rui Pinto je u pritvoru, a Oliveira e Costa kod kuće, s elektroničkom narukvicom.

Jedno je sigurno za Ruija Pintoa: nakon godinu dana u pritvoru (uhićen je 16. siječnja 2019. u Budimpešti, a u Lisabonu je zatvoren od ožujka), ispred njega je osam odlučujućih mjeseci. Portugalski sud ima rok za suđenje do 22. rujna. Ako suđenje ne bude završeno do tog datuma, Rui Pinto morat će biti pušten i čekati završetak suđenja izvan zatvora.

I upravo će u sljedećih osam mjeseci Rui Pinto i njegovi odvjetnici igrati s velikim ulozima, pokušavajući na sudu pobiti optužbe i izbjeći osudu.

ČITANJE OPTUŽNICE

U optužnici pročitanoj u petak istražna sutkinja Claudia Pina, unatoč smanjenju broja zločina sa 147 na 90, uglavnom se složila s uvjetima kaznenog progona.

Sutkinja je istaknula da su “činjenice kaznenog progona dovoljno indikativne”, odbacila je ideju da se Ruija Pintoa može smatrati “zviždačem” (uglavnom zato što nije član organizacija čije je podatke javno otkrio) i pretpostavila da je optuženi došao do informacija koje nije trebao dobiti. “Pristupanjem nečijoj e-pošti, pristupate mnogim osobnim podacima”, ustvrdila je Claudia Pina. Nije propustila spomenuti prošlost Ruija Pintoa, uključujući protupravno prisvajanje novca iz banke s Kajmanskih otoka, u kojem slučaju nije stigao do suda jer su stranke postigle sporazum, a Rui je novac vratio.

Čitajući svoju odluku sutkinja je također ustvrdila da su, prema činjenicama koje je opisao tužitelj, “bez sumnje” ispunjeni uvjeti za kazneno djelo pokušaja iznude. Claudia Pina prisjetila se događaja iz rujna i listopada 2015. godine, kada je Rui Pinto, pod virtualnim identitetom Artema Lobuzova, pozvao Doyen da “donacijom” od pola do milijun eura „ušutka“ platformu Football Leaks.

Sutkinja je istaknula da su ‘činjenice kaznenog progona dovoljno indikativne’ te je odbacila ideju da se Ruija Pintoa može smatrati ‘zviždačem’

Cláudia Pina priznala je da je Rui Pinto “u pravu” kada tvrdi da mu se ne može suditi za kršenje pravila dopisivanja kada je riječ o ljudima koji se nisu žalili. Zbog toga je palo više od pedeset optužbi. Ali preostalih 14, koji su se tijekom tužiteljske istrage izjasnili kao podnositelji zahtjeva, smatraju Ruija Pintoa odgovornim pred sudom za ono što je, prema tužiteljstvu, vidio, a nije smio.

Među tih 14 podnositelja zahtjeva su uvrijeđeni bivši PLMJ-ov odvjetnik João Medeiros (sada zaposlenik odvjetničkog ureda Vieira de Almeida), koji je svoje privatne e-mailove i dokumente pronašao u prosincu 2018. objavljene na blogu Mercado de Benfica, kao i odvjetnica Inês Almeida Costa, koja je također prešla iz PLMJ-a u Vieira de Almeidu, isti odvjetnički ured koji od 2015. godine zastupa Doyen u slučaju protiv Ruija Pintoa.

Po izlasku iz suda Sofija Ribeiro Branco, odvjetnica ureda Vieira de Almeida koji brani Doyen, odbila je komentirati. I ostali odvjetnici, uključujući i one koji brane Ruija Pintoa, nisu bili rječiti. U narednim tjednima znat će se kada započinje suđenje. S njim će doći i prilika da Rui Pinto nakratko napusti zatvor i odgovori na optužbe koje mu se stavljaju na teret. Njih 93. Kao minutaža nogometne utakmice, plus sudačka nadoknada.

Tu će na sudu on igrati za svoju budućnost. Prije godinu dana Rui Pinto se u intervjuu za Der Spiegel prisjetio događaja iz djetinjstva, kada ga je otac upozorio da nije dobro biti nogometni fanatik jer ta igra može čovjeku uništiti život. Sada se to upozorenje čini kao proročanstvo.

Komentiraj