FOOTBALL LEAKS Nepovoljni analitički nalaz Sergia Ramosa

Nacional, verzija Spieglove priče na osnovi dokumenata Football Leaksa, koje je primio njemački tjednik Der Spiegel i podijelio s Nacionalom i drugim partnerima u Europskoj Istraživačkoj Suradnji (www.eic.network)

Primjenjuju li se pravila protiv dopinga jednako na sve igrače i timove? Nakon što je Real Madrid osvojio Ligu prvaka 2017., Sergio Ramos podvrgnut je testiranju na zabranjenu supstancu i zapeo je za oko inspektorima. Međutim, slučaj nikada nije rasvijetljen. Sada se kapetan momčadi upetljao u novu aferu. 

U nedjelju, 4. lipnja 2017., laboratorij u austrijskom gradu Seibersdorfu, južno od Beča, zaprimio je na analizu uzorak označen šifrom 3324822 koji je stigao iz Walesa. U zapečaćenoj bočici bilo je 110 mililitara urina, koliko je napunio igrač Real Madrida noć prije finala Lige prvaka protiv torinskog Juventusa na Millennium stadionu u Cardiffu. 

Oko mjesec dana kasnije, 5. srpnja, zamjenik voditelja laboratorija u Seibersdorfu poslao je izvješće u sjedište UEFA-e, na obalama Ženevskog jezera. Austrijanci su analizirali uzorak i ustanovili da sadrži tragove deksametazona, kortizonskog pripravka koji ima protuupalni učinak, olakšava bol, povećava kognitivne sposobnosti i koncentraciju te može izazvati euforiju. I koji je Svjetska agencija za borbu protiv dopinga (WADA) stavila na listu zabranjenih supstancija tijekom natjecanja.

UEFA-i nije bilo teško utvrditi koji je od igrača potpisao uzorak 3324822 nakon finala Lige prvaka u Cardiffu, s obzirom na to da je imala uvid u dokumente koji su povezivali igrače s kodovima uzoraka.   

Sporni uzorak pripadao je Sergiju Ramosu, kapetanu Real Madrida i španjolske reprezentacije, igraču koji je jednom osvojio Svjetski kup, dvaput europsko prvenstvo i koji je upravo postao trostruki pobjednik Lige prvaka. Jednom od najboljih nogometaša na svijetu. 

Slučaj s deksametazonom nije dosad dospio u javnost jer ga je UEFA čuvala u strogoj tajnosti. Nisu poduzete disciplinske mjere ni protiv igrača niti protiv liječnika Real Madrida, unatoč svim nepravilnostima u tom slučaju. Način na koji je UEFA pomela taj slučaj pod tepih prikazuje borbu protiv dopinga u europskom nogometu u ne baš laskavom svjetlu. 

Dva dana nakon što je iz Austrije stigao nalaz, članica UEFA-ine jedinice za borbu protiv dopinga kontaktirala je 32-godišnjeg Ramosa tražeći objašnjenje. Igrač je odgovorio 10. srpnja, obraćajući se UEFA-inoj zaposlenici imenom. Bila je to kratka izjava od četiri retka. Napisao je da ga je timski liječnik Real Madrida dan prije utakmice podvrgnuo tretmanu. Sve dodatne pojedinosti, napomenuo je, rasvijetljene su u priloženu liječničkom nalazu. ‘Nadam se da ovo sasvim razjašnjava situaciju’, zaključio je Ramos. 

WADA je postavila jasna pravila o uporabi deksametazona. Dopuštena je njegova upotreba prije utakmica, ali timski liječnik mora to prijaviti tijekom testiranja na doping. Ako liječnik to zanemari, a tragovi deksametazona budu pronađeni u krvi sportaša, to se smatra sumnjivim slučajem uzimanja dopinga. Sljedeći obavezni korak je pokretanje istrage o zlouporabi dopinga. 

To je bio problem s kojim se Ramos suočio. U formularu priloženom uzorku 3324822, u poljima u koje se unose lijekovi uzeti u posljednjih sedam dana, uopće se ne spominje deksametazon.

Samo je zabilježeno da je branič Real Madrida dan prije finala primio intraartikularnu injekciju drugoga lijeka: ubrizgano mu je 1,2 mililitra lijeka Celestone Chronodose u koljeno. Kao i deksametazon, Celestone Chronodose, poznatiji kao betametazon, jest glukokortikoid i također ima protuupalni učinak. I također je na WADA-inoj listi zabranjenih supstancija. 

U UEFA-inu izvješću stoji da se Ramos pojavio u stanici za dopinšku kontrolu u Cardiffu u 22.38 sati 3. lipnja, odmah nakon ceremonije dodjele nagrada. Trebalo je gotovo dva sata da bi se Ramosu uzeli uzorci urina i krvi i bio je gotov nakon ponoći, odjavio se u 00.26 sati. Klupski liječnik dr. A, traumatolog koji je također liječnik španjolske ragbijaške reprezentacije, pratio ga je tijekom procesa i potpisao je formular uz Ramosa. 

Nakon što je pronađen deksametazon, dr. A preuzeo je ulogu žrtvenog jarca. Njegov izvještaj UEFA-i zvuči kao pokajanje, s jasnom porukom: Ramos je nevin, a ja, liječnik, taj sam koji je zabrljao.

Budući da Ramos pati od ‘kroničnih patologija’ u lijevom koljenu i lijevom ramenu, napisao je liječnik, morao mu je dati dvije injekcije deksametazona na dan prije finala Lige prvaka. Činjenica da je u izvješću o dopingu naveo krivi lijek posljedica je ‘euforije’ koja je zavladala nakon osvajanja naslova i ‘specifičnih okolnosti u kojima se dopinška kontrola odvijala’. Naime, Njegovo Veličanstvo Juan Carlos, bivši španjolski kralj, svratio je na dopinšku kontrolu pozdraviti Ramosa, kao i španjolski premijer. 

U cijeloj toj zbrci on je počinio pogrešku i pomiješao dvije slične supstancije koje su podložne istim kriterijima tijekom testiranja na doping. Bila je to ‘ljudska pogreška’, napisao je dr. A, ‘i stoga razumljiva’. Dodao je da mu nikako nije bila namjera ‘prekršiti propise o zabrani korištenja dopinga’. 

Očigledno je ta liječnikova izjava bila dobro primljena u UEFA-inoj službi za antidoping. Prema odgovoru poslanom Sergiju Ramosu i Real Madridu, Savez je konzultirao ‘stručnjaka’ koji je potvrdio da dvije intravenozne injekcije od 1,2 mililitra deksametazona proizvode grubi ekvivalent koncentracije deksametazona pronađenog u uzorku igračeva urina. UEFA je ponešto izmijenila objašnjenje kluba. Bilo je ‘vrlo vjerojatno’ da su igrač i liječnik počinili ‘administrativnu pogrešku’. 

Time je UEFA zatvorila slučaj. ‘Molimo vas i klupskog liječnika da ubuduće budete krajnje oprezni kada ispunjavate formular o dopinškoj kontroli i precizniji u deklariranju lijekova’, zaključeno je u dopisu. 

UEFA je odgovarajući na naša pitanja istaknula da je odluka donesena ‘u skladu s kodeksom WADA-e’. I FIFA i WADA imaju pravo osporiti UEFA-ine odluke koje se tiču pitanja o dopingu pred Međunarodnim arbitražnim sudom za sport u Lausannei, dodali su iz UEFA-e. I Ramos i klupski liječnik odbili su komentirati postupak.

Ipak, ostaje dojam da su u tom slučaju Ramosova prominencija i aura koja obavija momčad možda imali utjecaja na to kako se odnosilo prema rezultatima testova. Takav dojam povezan je s jednim drugim, ali jednako uznemirujućim incidentom, koji je ponovo povezan s dopinškom kontrolom u Real Madridu. 

Četiri mjeseca prije finala Lige prvaka u Cardiffu, 1. veljače 2017., dvojica UEFA-inih službenika za dopinšku kontrolu doputovala su u Madrid kako bi provela nenajavljeno testiranje desetorice igrača Real Madrida na treningu momčadi. Međutim, tijekom testiranja UEFA-ini službenici privremeno su izgubili kontrolu nad cijelim procesom, što je situacija koju je UEFA naglasila u izvješću poslanom Real Madridu dva tjedna kasnije. Jedno pismo poslano je generalnom direktoru kluba Joseu Angelu Sánchezu, drugo Christianu Ronaldu. 

Prema izvješću, Ronaldo se ‘žalio da ga uvijek odaberu za testiranje’. Kada su se UEFA-ini laboranti spremali drugi put zabosti iglu, superzvijezda je još jednom ‘izrazio svoje nezadovoljstvo’, navodi se u izvješću. To je ‘izazvalo velike tenzije u stanici za dopinšku kontrolu’, napisali su UEFA-ini dužnosnici. 

Tada je situacija postala još neugodnija. Nakon što je Ronaldu i njemačkom reprezentativcu Toniju Kroosu izvađena krv, odjednom se pojavilo medicinsko osoblje Real Madrida koje je zabilo igle i testiralo preostalih osmero igrača. UEFA-ini kontrolori ‘iznimno su prihvatili takvu situaciju’, stoji u izvješću. Razlog: ‘napeta situacija u stanici za dopinšku kontrolu’. 

Postoje jasna pravila i smjernice za nenajavljena testiranja. Klubovi moraju jamčiti službenicima dopinške kontrole da će moći obaviti svoj posao neovisno i bez ikakvih uplitanja. Nadalje, igrači ne smiju utjecati na to tko ih prati u zahod prilikom davanja uzorka urina niti tko im vadi krv. Službenici dopinške kontrole smiju tri puta zabosti iglu u potrazi za venom. Ali kada klub pošalje vlastite liječnike da preuzmu posao UEFA-inih službenika, stvari se kompliciraju.

UEFA je od Real Madrida zahtijevala ‘povratne informacije’ o incidentu. Odgovor je bio jasan. Generalni direktor Sanchez optužio je dvojicu UEFA-inih kontrolora za nesposobnost. Okrivio je njihov ‘manjak profesionalne sposobnosti, vještine i stručnosti’ za to što je situacija izmakla kontroli tijekom testiranja. Sanchez je također branio Ronalda, tvrdeći da se on samo ‘pristojno požalio’, i to ne zato što su ga ponovo izdvojili za testiranje, nego zato što mu je UEFA-in službenik za borbu protiv dopinga dvaput promašio venu. Ocjenjujući kontrolora koji se brinuo o Ronaldu, Sanchez je napisao da je bio ‘nov i njemu i igračima u toj ulozi i vjerojatno ne previše iskusan u obradi vrhunskih igrača’. 

Nije bilo posljedica za Real Madrid. I UEFA, i Ronaldo, i Real Madrid odbili su komentirati spomenuti incident.

Sada se pojavio još jedan spis koji se odnosi na slučaj s Real Madridom. I to takav da bi mogao naštetiti reputaciji kluba i jednog od njegovih najboljih igrača. Ovoga puta predmetni spis nije u posjedu UEFA-e, nego španjolske antidopinške agencije AEPSAD. I ponovo, fokus je na Sergiju Ramosu. 

Real Madrid igrao je 15. travnja ove godine, u nedjelju navečer, utakmicu Primere protiv FC Malage, pobijedivši, očekivano, 2:1. Odmah po zvižduku za kraj utakmice Ramosu je pristupio službenik za antidoping i zamolio ga da se podvrgne dopinškom testiranju. Kako se to navodno dogodilo, opisao je voditelj jedinice za dopinšku kontrolu španjolske antidopinške agencije u pismu na dvije stranice, poslanom glavnom liječniku Real Madrida 21. rujna 2018. Njegovo portretirane događaja zasnovano je na izvješću službenika za antidoping nakon što je proveo testiranje na Ramosu u Malagi.

Prema tom izvješću, Ramos je od službenika zatražio dopuštenje da se istušira prije nego što preda svoj uzorak urina. Rekao je da ga suigrači čekaju i da što prije žele odletjeti natrag u Madrid. Službenik je u izvješću zabilježio da je Ramosu zabranio tuširanje, na što je Ramos ‘iskazao nezadovoljstvo’, kao i klupski liječnik Real Madrida koji je pratio zvjezdanog braniča. Prema izvješću, obojica su prigovarala jer je tuširanje nakon utakmice dozvoljeno. Ali službenik za antidoping tvrdi da nije ustuknuo i insistirao je na tome da se Ramos ne istušira prije testiranja.

Sergio Ramos navodno je odlučio ignorirati službenika i pred njim se istuširao. ‘Unatoč mom upozorenju’, napisao je službenik u svom izvješću. I unatoč njegovu upozorenju da će ako to napravi, izazvati ozbiljne posljedice. Postoji dobar razlog za tako stroge procedure: služe tome da spriječe sportaše u diskretnoj manipulaciji rezultatima testiranja urina. 

Zato su pravila tako jasna i stroga. Ako se igrač koji je na španjolskom tlu prozvan za dopinško testiranje, istušira prije nego što osigura uzorak urina, to također može predstavljati kršenje zakona o antidopingu u toj zemlji. Posljednjih godina španjolski parlament pojačao je legislativu o dopingu. Prekršaj za koji je Ramos optužen može se pronaći pod paragrafom 22.1.e, koji se odnosi na ‘ometanje procedure za dopinšku kontrolu’. 

Moguće kazne su stroge. Klub može biti novčano kažnjen do iznosa od 300.000 eura, mogu mu se oduzeti bodovi ili čak može biti protjeran u drugu ligu. Klupski liječnik mogao bi biti suspendiran na četiri godine, a igrač bi mogao dobiti četverogodišnju zabranu igranja. Suspenzija se može smanjiti na dvije godine ako igrač vjerodostojno potvrdi da kršenje propisa ‘nije bilo s predumišljajem’. 

Nakon što se u klubu doznalo za optužbe koje je španjolska antidopinška agencija iznijela protiv Sergija Ramosa, glavni pravni savjetnik kluba upozorio je na takav strašan scenarij u e-mailu poslanom 30. rujna 2018. generalnom direktoru Real Madrida Sanchezu. ‘Kazne su izuzetno okrutne’, pisao je zabrinuti odvjetnik.

Nakon što je krajem rujna 2018. Ramos primio dopis španjolske agencije za borbu protiv dopinga, imao je 10 dana da se pismeno očituje o optužbama. I on i Real Madrid odbili su odgovoriti na detaljno obrazložen zahtjev za komentarom novinarske mreže Europske istraživačke suradnje (EIC). Španjolska agencija za borbu protiv dopinga rekla je u svojoj izjavi da ‘u spornom slučaju rezultati istražnih postupaka nisu utvrdili činjenicu koja bi navela na zaključak da postoji čin koji predstavlja kršenje zakona protiv dopinga’.           

U suradnji sa:

O Projektu Football Leaks

Komentiraj

nacional banner
nacional banner