Featured
Decoration icon

inter

Football Leaks: Namješteni derbi

Autor:

Nacional, verzija L’Espressove priče na osnovi dokumenata Football Leaksa, koje je primio njemački tjednik Der Spiegel i podijelio s Nacionalom i drugim partnerima u Europskoj Istraživačkoj Suradnji (www.eic.network)

U Interu i Milanu provedena je istraga zbog nepoštovanja financijskog fair playa. Rossonerima (Milan) je prijetilo isključenje iz europskih kupova, a Nerazzurri (Inter) su se sporazumjeli s Uefom. Međutim, dokumenti Football Leaksa otkrivaju da je odluka Uefe bila sumnjiva – financijski gubici Intera bili su znatno veći od onih u Milanu.

Igrao se tajni gradski derbi u Milanu. Osvojio ga je Inter, baš kao i onaj prije dva tjedna na San Siru. Ali u ovom slučaju Interova pobjeda nije bila sportska. Zaslužna za to u ovom slučaju bila je Uefa. Nakon analize poslovanja dvaju milanskih klubova, Milana i Intera, upravljačko tijelo europskog nogometa djelovalo je na način koji se teško može smatrati nepristranim: bilo je darežljivo prema Interu, a strogo prema Milanu.

Tako pokazuju brojke u dokumentima Football Leaksa. Otkrio ih je njemački tjednik Der Spiegel s ostalim partnerima Europske istraživačke suradnje (EIC) i objavljeni su u tjedniku L’Espresso, a prvi put detaljno otkrivaju sumnjive kriterije po kojima je provedeno pravilo financijskog fair playa u tim nogometnim klubovima.

Milanu, sedmerostrukom europskom prvaku Uefa je zaprijetila isključenjem iz europskih natjecanja, što je kasnije nakon žalbe kluba odbacio Sportski arbitražni suda u Lausanneu. Uefa je optužila Milan da je imao velikih financijskih gubitaka tijekom tri godine, točnije optužio ga je Club Financial Control Body (CFCB), Uefino tijelo odgovorno za praćenje pridržavanja financijskih pravila fair playa koje predlaže kazne za klubove. Dokumenti koji smo dobili nisu samo potvrdili da je Milan prekršio ograničenja financijskog fair playa, nego su otkrili i drugu tajnu: Inter je bio još gori u tome. Unatoč tome, Uefa ga nije kaznila kao Rossonere.

Pravila Uefe u financijskom fair playu su komplicirana, ali glavni princip koji je usvojen 2013. je taj da svaki klub koji sudjeluje u europskim natjecanjima mora imati uredno financijsko poslovanje. Klub koji troši više od prihoda mora snositi sankcije, a među njima je i izbacivanje iz međunarodnih natjecanja.

Uefa trenutačno omogućuje neznatno prekoračenje tih financijskih pravila. U ekonomskom jeziku to se naziva “prihvatljivo odstupanje”. Ukratko, do sredine 2015. klubu je bio dopušten deficit od 45 milijuna eura tijekom dvije godine. Od 2015. granica je smanjena na 30 milijuna eura tijekom trogodišnjeg razdoblja.

Kako Uefa može postupiti nakon što zaključi da klub ima akumulirane gubitke koji prelaze granice propisane financijskim fair playem? Ima dvije mogućnosti.

Veća kazna je da slučaj proslijedi Sudskom vijeću Uefe koje, u najgorem slučaju, može klubu isključiti iz budućih europskih natjecanja. To se upravo prošlog ljeta dogodilo Milanu, ali su ipak nakon žalbe koju je usvojio Sportski arbitražni sud u Lausannei klubu dopušteni nastupi u natjecanjima Uefe.

Manja kazna je opcija nazvana “sporazum o nagodbi”, odnosno sporazum između kluba i Uefe kojim se klub obavezuje da će srediti svoje financijsko stanje koje neće uzrokovati “probleme”. Drugim riječima, može nastupati i novac uložiti u natjecanje. Ovo rješenje Uefa je izabrala za Inter.

Uefa uzima u obzir samo prihode i troškove koji su njoj ”relevantni”. To znači da financijski fair play uzima u obzir “učinkovito financijsko planiranje” usmjereno prema dugoročnom razvoju, kao što je briga o stadionu, poticanje nogometne akademije, razvoj mladih igrača i ostali troškovi, a nije izravno povezano s financiranjem igrača.

Dokumenti u posjedu Football Leaksa otkrivaju točne brojke koje je Uefa analizirala prilikom provjere financija klubova i njihova rada u skladu s pravilima financijskog fair playa.

Više od 30 mjeseci, od lipnja 2014. do prosinca 2017., Milan je imao gubitak od 145,9 milijuna eura. Iznos koji Uefa smatra prihvatljivim za godine koje su uzete u obzir pokazuje da je Milan imao manjak od 120,9 milijuna eura. Tu brojku treba zapamtiti.

S druge strane, poslovanje Intera Uefa je analizirala u trima sezonama, od 2012. do 2014. Tijekom 36 mjeseci klub je imao financijskih obaveza u vrijednosti od 210 milijuna eura. Nakon što se odbiju odstupanja koja se smatraju prihvatljivim za tri godine, gubitak Intera iznosio je preko 165 milijuna eura.

Ukratko, Milan je zabilježio gubitke od 120,9 milijuna eura, dok je Inter otišao u crveno za 165 milijuna eura.

Zašto je Uefa udarila po Milanu, a ne i po Interu? Zašto je postigla nagodbu s Nerazzurrima, a uskratila je Rossonerima? Prije nekoliko mjeseci tadašnji izvršni direktor Milana Marco Fassone u medijima je izjavio da mu je ta odluka Uefe sumnjiva. Sada, s dokumentima koje je otkrio Football Leaks, te sumnje su još očitije. Ti dokumenti također propituju i nepristranost Uefe, glavnog suca “financijskog derbija” koji se igrao u Milanu.

U suradnji sa:

O Projektu Football Leaks

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.