FOKUS: Želimo staviti fokus na zapošljavanje osoba s invaliditetom

Politička stranka FOKUS održala je konferenciju za novinare prilikom koje su se obratili Dario Zurovec, nositelj u koaliciji Stranka s Imenom i Prezimenom, Pametno i FOKUS u VII. Izbornoj jedinici i gradonačelnik Svete Nedelje i Hrvoje Kovač, osoba s invaliditetom i lokalni aktivist.

Potrebna je borba za osobe s invaliditetom 

Problem invalidnosti je mnogo rašireniji nego što se inače misli. U Hrvatskoj je preko 500 tisuća osoba s invaliditetom i oni su najveća manjina u Hrvatskoj. Istovremeno, evidentna je podzastupljenost osoba s invaliditetom koje su aktivne u političkom životu i zbog toga se ove teme nedovoljno zagovaraju u Hrvatskom saboru. Iz tog razloga, Hrvoje Kovač se odlučio aktivirati i nalazi se na listi stranke FOKUS koja na izbore izlazi u koaliciji Stranka s Imenom i Prezimenom, Pametno i FOKUS u VII. Izbornoj jedinici s nositeljem Darijem Zurovcem, naglasili su u priopćenju.

Uključio se u politiku nakon što je ministar Aladrović odlučio uzeti 450 milijuna kuna osobama s invaliditetom

„Razlog zbog kojeg sam se odlučio kandidirati na listi u VII.Izbornoj jedinici je strah zbog odluke ministra rada i mirovinskog sustava Josipa Aladrovića da iz Fonda za zapošljavanje i rehabilitaciju osoba s invaliditetom prenamjeni 450 milijuna kuna za druge potrebe zapošljavanja.  Premijer i ministar su odlučili razbiti kasicu, te vrlo jasno pokazali svoje namjere u održavanju neefikasnog sustava u kojem takva cifra stoji neiskorištena. Na tu odluku nitko, osim pravobraniteljice Slonjšak, nije reagirao”, rekao je Kovač i dodao kako je ovo samo još jedan primjer nefunkcioniranja pravne države u koju je toliko naših sugrađana razočarano.

„Odlučio sam progovoriti jer netko prvi treba početi pričati”, naglasio je.

Stranku osnovali jer žele staviti fokus na bitnije teme

„Osnovali smo stranku FOKUS jer nam je bilo dosta ostalih stranaka koje se ne brinu o potrebama mladih ljudi, nego gledaju samo svoje. Mi smatramo da treba staviti fokus na neke bitnije stvari“, istaknuo je Hrvoje Kovač te dodao kako se planira boriti za osobe s invaliditetom.

„Ima jako puno područja i tema o kojima tek treba početi razgovarati poput dostupnosti, prava na mobilnost, prava na zdravstvenu skrb pa sve do uključenja osoba s invaliditetom u 21.stoljeće kao članova zajednica – fizičkih i virtualnih“, naglasio je Kovač.

Dario Zurovec je rekao kako Hrvoja Kovača poznaje dugi niz godina i smatra ga izuzetno jakom osobom koja je prošla kroz brojne zdravstvene probleme, no još uvijek je ostao pozitivan. „Zbog ljudi poput Hrvoja Kovača odlučio sam se kandidirati“, rekao je Zurovec.

Prema procjenama UN-a, 15 posto populacije ima neku vrstu invaliditeta. Kad se ta brojka precrta u Hrvatsku, po službenim podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo iz svibnja 2019. godine dolazimo do broja od 511.281 osoba s invaliditetom.

Komentiraj