FOČA: Obilježen Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja u ratu

“Najmlađa djevojčica imala je 11 godina, najstarija žrtva i do 70 godina. Pokušavale su evo baš u jednoj od ovih zgrada iza nas u Samoborskoj ulici da se bace kroz prozor, da izvrše samoubojstvo. Bilo je zaista svih mogućih primjera nezamislivih za ljudski um”, kazala je danas u Foči, gradiću u istočnoj Bosni, predsjednica Udruženja žrtava rata u Foči Halida Uzunović, na obilježavanju 19. lipnja, Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog nasilja u ratu, koji je Opća skupština UN-a proglasila 2016. godine.

Kako javlja Radio Slobodna Europa, središnji dio obilježavanja održan je pred sportskom dvoranom Partizan, koja je tokom rata u BiH bila pretvorena u logor za žene iz Foče i okoline.

U sjećanje na ubijene i silovane žene položeni su vijenci. “Nema mira i budućnosti sve dok se ne obilježe sva mjesta zločina, dok se ne prizna zločin, dok se ne procesuiraju ratni zločinci. Zasigurno neće biti mira ni za počinioce, a za nas žrtve, naravno, pogotovo. Točan broj žrtava nikada mislim da nećemo moći saznati”, kazala je Uzunović, rekavši kako su stotine žena silovane.

Podršku ženama Foče dale su Žene u crnom, beogradska organizacija koja se od 1991. aktivno protivi agresivnoj ratnoj politici Srbije.

„Za nas koje dolazimo iz Srbije ovo je velika, ogromna odgovornost, zato što znamo da su u ovom gradu počinjeni bezbrojni zločin, a da su najmonstruozniji počinjeni nad ženama. Ratni zločin silovanja bio je ne samo oruđe etničkog ćišćenja, sredstvo osvajanja teritorija, zločin protiv čovječnosti, nego prije svega mržnja prema ženama bošnjačkog imena“, kazala je u Foči Staša Zajović, predsjednica Žena u crnom.

Haški sud u presudi protiv Zorana Vukovića, Radomira Kovača i Dragomira Kunarca 2001. godine seksualno ropstvo i silovanje u ratu prvi je put u povijesti kriminalizirao kao zločin protiv čovječnosti.

Komentiraj