Donald Trump je potpisao uredbu o proglašenju prirodne katastrofe na Floridi te zatražio federalnu pomoć za američku saveznu državu pogođenu uraganom Irma.

To je od američkog predsjednika prethodno tražio guverner Floride Rick Scott.

Proglašenje stanja prirodne katastrofe znači da se građani i poduzeća mogu prijaviti za sredstva za privremeni smještaj, popravak domova, posudbe s niskim kamatama kako bi pokrili gubitke neosigurane imovine i druge programe.

Također, federalna vlada će nadoknaditi okruzima troškove izvanredne zaštite uključujući evakuaciju i smještaj ugroženih kao i sredstva za uklanjanje ruševina.

Trump je najavio da će uskoro posjetiti Floridu. Rekao je kako se “nada da nema puno ljudi na putu” uragana Irme, koju naziva “velikim čudovištem”.

Centar za uragane spustio je Irmu u kategoriju 3 što znači da se brzina vjetra nešto smanjila pa je izmjereno 193 kilometra na sat. Ipak, centar je upozorio da bi vjetrovi mogli jačati dok se uragan kreće prema sjeveru.

Centar je upozorio i da bi se razina vode mogla podići za 4,5 metara u području Naplesa kojemu se Irma trenutno približava te poručio stanovnicima da budu što dalje od vode koja se može podići u samo nekoliko minuta. U posljednjih 90 minuta razina vode podigla se za dva metra i nastavlja rasti.

Gotovo dva i pol milijuna domaćinstava na Floridi ostalo je bez struje. Popravci na električnom sustavu mogli bi trajati tjednima.

Komentiraj