FLORIDA Potraga za preživjelima nakon Michaela

epa

Spasilačke službe tragaju za preživjelima u petak nakon što je jedan od najjačih uragana u američkoj povijesti pogodio floridsku prevlaku pri čemu je poginulo najmanje sedam osoba.

Uragan Michael pogodio je sjeverozapadnu obalu Floride u blizini gradića Meksiko Beach u srijedu poslijepodne s vjetrovima brzine 250 kilometara na sat i pri tome uzrokovao masovne poplave.

Najmanje sedam osoba poginulo je na Floridi te u Georgiji i Sjevernoj Karolini, navode vlasti.

Do ranih jutarnjih sati u petak, oluja koja se brzo kreće bila je udaljena 105 kilometara sjeveroistočno od Norfolka u Virginiji, s brzinom vjetra od 95 kilometara na sat, izvijestio je Nacionalni centar za uragane.

Oluja je pristigla kao uragan četvrte kategorije na Saffir-Simpsonovoj ljestvici od pet stupnjeva, razdvojila je susjedstva, razrušila kuće, uništila ceste te za sobom ostavila pustoš koji je nalikovao na posljedice tepih-bombardiranja.

Američka vojska koristi tešku opremu kao pomoć spasilačkim službama u potrazi za zarobljenim stanovnicima i preživjelima, dok cijelo područje nadlijeću helikopteri Black Hawk. Spasioci iz Savezne agencije za upravljanje hitnim slučajevima na raspolaganju imaju pse, dronove i GPS.

„Pripremamo se za najgore, a nadamo se najboljem. Ovo je očigledno ono najgore”, rekla je Stephanie Palmer, vatrogaskinja iz Coral Springsa na Floridi.

Michael je treća po snazi oluja koja je pogodila kontinentalnu Ameriku, ispred njega su samo uragan Camille na obali Mississippija 1969. i uragan Praznik rada koji je pogodio područje Floride 1935.

Komentiraj