EPA/GIORGIO VIERA

Florida: Inženjer izvijestio o pukotinama u mostu prije rušenja

Inženjer koji je nadzirao novoizgrađeni pješački most koji se srušio na autocestu u Miamiju usmrtivši najmanje šest osoba nazvao je nadležni prometni ured dva dana prije nesreće kako bi izvijestio da je uočio pukotine, objavio je taj ured u petak.

Njegovu poruku ostavljenu na automatskoj sekretarici zaposlenika koji nije bio u uredu, uključujući zaključak da pukotine ne predstavljaju sigurnosnu prijetnju, nitko nije preslušao do petka, dan nakon tragedije, prema uredu.

Pješački most težak 950 tona, dug 53 metra i vrijedan 14,2 milijuna dolara koji je premostio osmotračni autoput u blizini sveučilišta Florida i povezao sveučilište s gradom Sweetwaterom srušio se u četvrtak na vozila na autoputu.

Prometni ured objavio je u petak kasno navečer  prijepis poruke Denneya Patea, potpredsjednika privatne građevinske tvrtke FIGG i glavnog inženjera gradnje.

U poruci Pate je kazao da je njegov tim uočio neke pukotine na jednom kraju mosta i da su potrebni popravci no da sa sigurnosnog aspekta ne vidi problema.

Prema prometnom uredu Pate je  “glavni inženjer FIGG-a odgovoran za pješački most” i dio tima “koji je projektirao most”.

Most se srušio samo pet dana nakon što je u šesterosatnoj operaciji sastavljen nad autoputom.

Komentiraj