FLORENCE Evakuacija istočne obale SAD-a

epa

Stanovnici istočne obale Sjedinjenih Država bježe pred razornim uraganom Florence koji bi već u četvrtak navečer mogao pogoditi taj dio SAD-a.

Oko 1,7 milijuna ljudi dobilo je nalog za evakuaciju iz Južne i Sjeverne Karoline i Virginije.

Plaže u obje Karoline u srijedu su se ispraznile jer bi taj uragan, koji se već sad proglašava najmoćnijim u više desetljeća, mogao izravno udariti na područje tih dviju saveznih država.

Uragan je kategorije 4 od ukupno pet po Saffir-Simpson skali,  s vjetrovima do 215 kilometara na sat i iznimno jakim oborinama.

“Vrijeme za pripreme je gotovo isteklo”, rekao je guverner Sjeverne Karoline Roy Cooper na novinskoj konferenciji. “Katastrofa je pred vratima i ulazi”.

Zalihe hrane i piće u mnogim su trgovinama gotovo nestale.

Američki predsjednik Donald Trump rekao je kako je Florence snažniji uragan nego se očekivalo, ali i naglasio: “Mi smo spremni “.

U srijedu je Georgia objavila izvanredno stanje, nakon obje Karoline, Virginije, Marylanda i Washingtona.

Guverner Georgije Nathan Deal savjetovao je stanovnicima “da se pripreme na učinke uragana na kopnu ali i na dizanje razine vode u obalnim područjima”.

Zadnji uragan koji je izravno udario na Sjevernu Karolinu bio je Hazel 1954., razorna oluja u kojoj je poginulo 19 ljudi.

Komentiraj