Istarski župan Valter Flego ocijenio je u srijedu na tradicionalnome božićno-novogodišnjem primanju za novinare u Puli godinu na izmaku za Istru zahtjevnom, ali i iznimno uspješnom.

“Godina na izmaku, u kojoj smo imali čak tri premijera, bila je zahtjevna, ali uspješna. Zadovoljan sam postignutim jer smo, unatoč nestabilnoj političkoj situaciji u državi, dokazali da kontinuiranim radom rezultati neće izostati. To najbolje potvrđuje podatak o stopi nezaposlenosti, koja je u studenome ove godine 46,1 posto manja u odnosu prema istom razdoblju 2013. godine”, istaknuo je župan Flego, dodajući kako je 2016. u odnosu prema 2013. godini povećan i prosječan broj zaposlenih za 3069.

Osobito ga veseli što je nezaposlenost mladih u Istarskoj županiji u protekle tri godine smanjena čak za 50 posto. Ocijenio je kako bi se postiglo mnogo više da, kako je rekao, “ne živimo u visoko centraliziranoj državi koja koči naš razvoj”.

Govoreći o projektima, župan Flego je rekao da svi kapitalni projekti teku prema planu, a među njima je istaknuo izgradnju nove pulske Opće bolnice te Županijskoga centra za gospodarenje otpadom Kaštijuna, koji je trenutačno u fazi probnog rada, dovršetak istarskog ipsilona te nastavak projekta uređenja i dogradnje domova za starije osobe u Puli, Rovinju, Novigradu i Raši, čija je vrijednost 22 milijuna kuna.

“U godini na izmaku prihvaćeni su i strateški dokumenti, poput Prostornog plana Istarske županije, u kojem je kao energent za TE Plomin C definiran plin ili obnovljivi izvori energije, Masterplana turizma do 2025. godine, Strategije obrazovanja i Strategije razvoja ljudskih potencijala Istarske županije 2016.-2020.”, rekao je Flego te istaknuo projekt obnove i dogradnje Hitne službe u Umagu, za što je županija izdvojila više od milijun kuna, te četiri i pol milijuna kuna za uređenje istarskih plaža i znatna ulaganja u školsku infrastrukturu.

Po njegovim riječima, 2017. godine čak 36,4 posto proračuna Istarska županija izdvaja za razvojne projekte i programe.

“Uz već spomenutu izgradnju nove pulske Opće bolnice i domova za starije osobe, treba izdvojiti znatna ulaganja u Srednju školu Mate Blažine u Labinu i ostale škole, proširenje Studentskog doma u Puli, vrijednog 58 milijuna kuna, i nastavak projekta izgradnje sustava navodnjavanja poljoprivrednih površina. Dugoročno važan projekt je i ulaganje u Bolnicu za ortopediju i rehabilitaciju “dr. Martin Horvat” u Rovinju radi podizanja kvalitete i konkurentnosti te zdravstvene ustanove”, rekao je župan Flego.

Dodao je da su svi ostvareni rezultati rezultat zajedničkog rada s istarskim gradovima i općinama, javnoga i privatnog sektora, svih županijskih upravnih tijela i njezinih institucija te trgovačkih društava i agencija.

Komentiraj