Flego: “Austrijska odluka neeuropska i diskriminatorna”

Zastupnik u Europskom parlamentu i potpredsjednik IDS-a Valter Flego reagirao je u petak na konferenciji za novinare u Puli na odluku austrijske vlade da Hrvatsku ne uvrsti na popis sigurnih zemalja za putovanja svojih građana ocijenivši je neeuropskom i diskriminatornom.

“Naša zemlja ima jednu od najboljih epidemioloških slika u čitavoj Europi i svijetu, iz dana u dan približava se statusu korona-free zemlje, ali ne nalazi se na popisu sigurnih zemalja u kojima bi austrijski građani proveli svoje godišnje odmore od sredine lipnja, što smatram nepojmljivim”, rekao je Flego. Ocijenio da odluka austrijske vlade “jednostavno nije u europskom duhu – diskriminatorna je, nimalo solidarna i nelogična”.

S jedne strane, istaknuo je, Europska komisija predlaže rekordno veliki proračun za spas europskoga gospodarstva, a s druge strane države članice međusobno jedna drugu sabotiraju i postavljaju si prepreke.

“Ne smijemo dopustiti politiziranje turističke sezone. Zna se gdje je mjesto politici, a gdje nije”, poručio je Flego. O tom je problemu zajedno s dvoje slovenskih kolega zastupnika – Irenom Joveva i Klemenom Grošeljom dopisom obavijestio Europsku komisiju te očekuje hitnu reakciju njezine predsjednice Ursule von der Layen. Dopis je poslan i predsjedniku Vlade Plenkoviću, ministru unutarnjih poslova Božinoviću te ministru turizma Cappelliju.

IDS-ov saborski zastupnik Emil Daus rekao je da nam turistički sektor posljednjih godina na godinu donosi više od deset milijarda eura prihoda, od kojih se čak trećina ostvaruje u Istri. U turizmu je zaposleno gotovo osam posto naših građana, a on čini 36 posto ukupnog izvoza.

“Sama pojava koronavirusa pokazala je koliko je zapravo turizam osjetljiv na bilo kakvu nestabilnost i promjene u okruženju. Baš zato, sigurnost mora biti trajni prioritet svih zemalja koje žele predstavljati faktor na turističkoj karti Europe”, poručio je Daus. Prijateljima iz Austrije, koji čine više od 10 posto dolazaka te “slove kao izuzetno dragi i poželjni gosti”  poručio je kako se Hrvatska znala nositi s virusom te da je cijelo vrijeme bila korak ispred njega.

“Zato se zaista nadam da će naše inicijative kako u Hrvatskoj tako u Europskom parlamentu uroditi plodom te da će se odluka austrijske vlade čim prije izmijeniti kako bi se Hrvatska i Slovenija zasluženo našle na popisu zemalja u kojima austrijski državljani mogu provesti svoj godišnji odmor bez otežanog povratka u matičnu zemlju”, istaknuo je Daus.

Komentiraj