FIŽULIĆ: “Jedina smo država koja daruje naftu, zašto nisu tražili udio u dobiti?”

Bivši ministar gospodarstva Goranko Fižulić u srijedu je za N1 komentirao Memorandum i otkriće Nacionala da se hrvatska sirova nafta izvozi u Mađarsku. Fižulić kaže da je javnost sve to sada saznala jer je to bila dobro čuvana tajna.

Objasnio je kako je nafta iz Slavonije mrežom cjevovoda dolazila u sisačku rafineriju, koja je mala i nije modernizirana, a što je bila obveza MOL-a. Riječ je o 5 milijuna barela koji su zaključani u Slavoniji i mogu izaći smo s JANAF-om, željeznicom ili baržama na Savi, što je sve pod kontrolom države.

“I time je država, u odnosu s MOL-om prvi put došla u poziciju da kaže ok, možete zatvoriti Sisak, ali moramo mijenjati koncesijski ugovor. Mi smo jedina država u svijetu koja naftu daruje i nema potpisan tzv, production share agreement, gdje bi se dobit dijelila po nekom postotku. Nama MOL plaća samo jednu minimalnu koncesijsku naknadu, koja je manja nego u Mađarskoj”, objasnio je Fižulić.

Ponovio je da trenutno nemamo nijednu brojku, i ne znamo cijene po kojoj je nafta prodana, no ističe da je MOL-ova računica, koji je pedesetpostotni vlasnik INA-e, a stopostotni vlasnik rafinerije kod Budimpešte, vrlo jasna.

“Po našem Ustavu je sve što se nalazi ispod zemlje vlasništvo RH, ako ta bogatstva dajemo na ovaj način, dovodimo u pitanje nacionalne interese i nacionalnu imovina”, istaknuo je.

Ovim su poslom, ističe, nastala dva gubitka, jer izvozimo sirovinu pa naša industrija ne radi, a drugi je da Hrvatska za MOL postaje sistem benzinskih crpki, a ne nešto gdje treba ulagati i razvijati. Poručio je i da je u ovom trenutku povratak Ine u hrvatsko vlasništvo nerealan.

“Zbog trenutnog stanja i gospodarske krize, teško da će Vlada imati snage i mogućnosti da uopće pregovara, a pitanje je koliko je MOL željan prodati udio, sada u krizi, kada će vrijediti puno manje”, zaključio je.

Podsjetimo, Nacional je u novom broju donio ekskluzivni dokument, tajni memorandum koji potkopava nacionalne interese, a kojeg je u ime Vlade potpisao  Tomislav Ćorić pa je samo od početka 2020. preko JANAF-a iz Siska umjesto u Rijeku na preradu u Mađarsku prebačeno 247 tisuća tona hrvatske nafte.

Nacional je tijekom proteklog vikenda dobio na uvid sadržaj tajnog, u hrvatskoj javnosti iz neobjašnjivih razloga temeljito prešućenog i skrivanog dokumenta koji baca sasvim novo svjetlo na premijerski mandat Andreja Plenkovića. Potpisan još sredinom 2018., navedeni dokument osvjetljava jednu prljavu dvostruku igru te pokazuje da se Plenković kontinuirano, barem kada je taj segment njegove politike u pitanju, ponaša krajnje snishodljivo prema mađarskim nacionalnim interesima, a na štetu hrvatske države.

Komentiraj