FIŽULIĆ “Gospođa Kitarović tvrdi da Ante Pavelić ni nije bio tako loš”

Nekadašnji ministar u Vladi Ivice Račana Goranko Fižulić je u studiju N1 televizije komentirao aktualnu utrku za Pantovčak.

Kao problem predsjedničkih izbora ističa činjenicu da su ovlasti predsjednika ograničene, pa se rasprava svodi na folklor. “Imate s jedne strane neku vrstu folklora, preselit ćemo rezidenciju. U kampanji koja se vodila prije pet godina se zapravo baratalo s lažnim obećanjima. Zato jer je tada Kolinda Grabar-Kitarović mogla ići protiv Vlade i onda je zapravo davala obećanja kao da će biti premijer. Kako je dobar dio hrvatskog biračkog tijela površan, nedovoljno informiran i zapravo ni ne razumije ili ga uopće ne zanimaju stvarne ovlasti predsjednika, oni su prijetnju udaranjem šake po stolu, sazivanjem Vlade dočekali s pljeskom i oduševljenjem. Sada se taj scenarij više ne može ponoviti. Zoran Milanović se vrlo mudro se ponaša u ovoj kampanji jer zapravo ne daje nikakva obećanja za ono što sutra nema odgovornosti i ne može ostvariti. Škoro se drži distancirano, uglavnom je komunicirao putem interneta, nije sudjelovao, tek nekoliko zadnjih dana daje izjave. Tu nema politike osim ono što je u svojim proklamacijama najavio, da će tražiti promjenu predsjedničkih ovlasti, odnosno njihovo povećanje. Ostaju samo svjetonazorska i ideološka pitanja i u taj teren je zakoračila prvo Kolinda Grabar-Kitarović. Svojim intervjuom u Hrvatskom tjedniku je zapravo odredila tijek kampanje u narednim mjesecima.”

Ona je u navedeom intervjuu izrekla neke stvari koje se prije nisu mogli čuti, ni vidjeti u 30 godina Republike Hrvatske. Fižulić ističe kako je ona prva u 30 godina Hrvatske koja je s te pozicije relativizirala ustaški režim i samog Antu Pavelića. “Njene riječi koje je izgovorila bi svaku drugu stranku – HDZ to naravno neće učiniti – prisilile da se zapravo odreknu” takvog kandidata. Pitanje je hoće li stavljanje naglaska na tu temu doći do nečega što je tek nedavno bilo nezamislivo – da u drugom krugu budu Miroslav Škoro i Zoran Milanović.

Fižulić također ističe nešto što je većini promatrača promaknulo. Intervju je, naime, dan 24. srpnja, a objavljen dva tjedna kasnije, što ukazuje na to da između predsjednice i premijera Plenkovića nema koordinacije. “Proteklo je dva tjedna u kojem je gospođa Kitarović objavila svoju kandidaturu u takvom listu kakav je Hrvatski tjednik, a da HDZ ili Plenković nisu ništa spriječili da se ta stvar unaprijed amortizira”.

“Gospođa Kitarović je očito procijenila da onaj dio biračkog tijela koji sa simpatijama gleda na ustaški režim, koji ima simpatije prema NDH, je za nju toliko važan da zapravo on presuđuje tko će ići u drgi krug – Škoro ili ona sama.”

Fižulić ističe kako je skandalozno da se takvo biračko tijelo – s krajnjeg desnog spektra – uopće uzima u obzir kod bilo kakve političke kombinacije, dok se u Europi s tim političkim spektrom jednostavno ne računa, oni nigdje drugdje ne mogu imati pristup vlasti. “Ja predlažem svima onima koji to nisu učinili, da pažljivo pročitaju rečenice o Anti Paveliću koje je Kolinda Grabar-Kitarović unutra izgovorila. Znači, ovdje se ne radi o Za dom spremni, pa su ga koristili naši dečki. Gospođa Kitarović tvrdi da Ante Pavelić ni nije bio tako loš, nego evo, tako se to dogodilo i svi smo mi ljudi, pa je on učinio neke fatalne pogreške. Zamislite da netko danas kaže da je Hitler počinio neke fatalne pogreške.”

Komentiraj