Marko Lukunic/PIXSELL

FIŽULIĆ “Da sutra naručimo nove F-16, nećemo ih dobiti do 2023”

Bivši ministar gospodarstva Goranko Fižulić u četvrtak je gostovao u ‘Novom danu’ N1 televizije, gdje je komentirao propalu kupnju izaelskih aviona. Ističe da ako bi Hrvatska sutra naručila nove F-16 ne bi ih mogla dobiti prije 2023. godine.

“Sve prije 2022. ili 2023. godine ne dolazi u obzir. Kada je ministar Damir Krstičević izašao s Vlade pokušao je ostaviti dojam da samo što novi F-16 nije došao u Hrvatsku jer izlazi s proizvodne trake. Činjenice su drugačije, nijedan avion F-16 Block 70 nije proizveden u 2018. godini, zadnji je bio u 2017. i isporučen je Iraku”, rekao je Fižulić.

Pojašnjava da je nakon toga pogon za proizvodnju F-16 ugašen i počelo je preseljenje iz Teksasa u Južnu Karolinu jer se taj avion više ne proizvodi za SAD i NATO saveznike pa treba osloboditi liniju za F-35. Od tada se vode pregovori s Indijom da kupi 200 F-16. Indija, oak, kao najveći kupac vojne opreme u svijetu, uvjetuje da se proizvodnja preseli k njima.

“Linija u Južnoj Karolini moći će proizvoditi jedan avion mjesečno. Te tvornice još nema i ne zna se da li će je biti… Kada bi hrvatska Vlada sutra donijela odluku o kupnji, došli bi na red 2022. ili 2023.”, kaže Fižulić.

Dodaje kako imamo tri opcije – ili bez aviona, ili s kupnjom polovnih aviona, ovog puta uz dozvolu proizvođača ili s kupnjpom novih aviona. Fižulić sumnja da će javnost ikada dobiti ozbiljnu analizu oko propasti posla s avionima jer bi ona uzrokovala političku odgovornost i ostavku ministra obrane.

Smatra kako je Hrvatska doživjela blamažu i da netko treba snositi odgovornost, ali ističe kako se u Hrvatskoj ne može očekivati takav razvoj situacije. Fižulić vjeruje i kako se odluka i kupnji aviona neće donijeti u sljedeće dvije izborne godine jer premijer Plenković s time ne može dobiti dodatne bodove.

Komentiraj