FIŽULIĆ: “Azijske zemlje su se bolje pripremile od europskih”

Trenutnu situaciju oko koronavirusa i način na koji ju što lakše novonastalu situaciju prebroditi komentirao je bivši ministar gospodarstva Goranko Fižulić, napominjući da je Europa zakasnila na uvođenju mjera, jer su smatrali kako neće doprijeti na europsko područje.

“Europa je samo gledala u nadi da će Kina zadržati zarazu unutar svojih granica. Doslovno smo sjedili i čekali”, rekao je, istaknuvši kako je jedini način da se širenje zaraze stavi pod kontrolu kopirati kineski i korejski scenarij.

Azijske zemlje se bolje pripremile od europskih

“Singapur s 226 zaraženih, pet i pol milijuna stanovnika, ima zaraženih kao Slovenija”, usporedio je Fižulić, dodavši kako je riječ o azijskim zemljama koje su imale iskustva sa SARS-om.

“Prvi dan su izvadile planove. Na Tajvanu je svatko odmah mogao dobiti četiri maske dnevno. Nisu polemizirali treba li to ili ne. Oni iz poštovanja prema drugima, i kad su samo prehlađeni, stavljaju maske u javnim prostorima. Tamo su se primjenjivale mjere, nije se polemiziralo”, prokomentirao je u emisiji Novi dan.

Fižulić očekuje da će situacija u SAD-u biti puno gora i tek predviđa ekspanziju, a našim građanima savjetuje da bolje organiziraju poslovne obaveze i naprave razliku između bitnog i onog manje bitnog, jer tako smanjuju poslovne kontakte, sastanke i općenito sastanke.

“Napravio sam si listu s koliko ću se osoba ovaj tjedan sresti. Kad bi svatko ograničio svoje kontakte, virus bi bio eliminiran”, ocijenio je Fižulić.

 

 

 

Komentiraj