EPA/TIMO JAKONEN FINLAND OUT

FINSKA Marokancu koji je priznao dva ubojstva odbijen azil

Abderrahmanu Mechkahu, 18-godišnjem Marokancu koji je u utorak priznao ubojstvo dviju žena i ranjavanje osmero ostalih ljudi u finskom gradu Turku, vlasti su prije njegova napada hladnim oružjem odbile molbu za azil, priopćile su vlasti.

No, iako je na zatvorenom saslušanju priznao ubojstva, nije priznao da iza njih stoje teroristički motivi, kazao je novinarima odvjetnik Kaarle Gummerus.

“Moj klijent priznaje ubojstva i ranjavanje (…) ali ono što je istražitelj do sada predočio neće možda biti dovoljno za optužnicu da se radi o terorističkom kaznenom djelu”, dodao je Gummerus.

Marokanac se, kako su ranije objavile vlasti, nalazi u pritvoru u okviru istrage otvorene zbog ubojstava terorističkog karaktera. Ako se potvrdi teroristički karakter napada, bit će to prvi takav napad u toj nordijskoj zemlji.

Mechkah, koji se nalazi na liječenju nakon što je zadobio metak u bedro prilikom privođenja, sudu se obratio video-linkom iz bolnice.

Marokanski azilant, koji je od dolaska u Finsku u proljeće 2016. živio u prihvatnom centru Crvenog križa, je u vrijeme napada prošlog petka uložio žalbu na odluku da mu se uskrati azil.

“Dostavljena mu je odluka o zahtjevu za azilom i on se na nju žalio. Postupak se još uvijek vodi”, kazala je glasnogovornica Nacionalnog ureda za istrage.

Zahtjevi za azilom najmanje dvojice ili trojice osumnjičenih za sudjelovanje u napadu, koji su također uhićeni, također su u i dalje u postupku, potvrdio je Crveni križ.

Mechkah je prilikom davanja iskaza putem video linka u bolnici pokrio glavu plahtom. Sud, koji još nije podigao optužnicu, odredio je pritvor za njega i ostale uhićene do početka suđenja. Jednom od osumnjičenih, Ilyasu Berrouhu, također 18-godišnjaku, Švedska je 2013. dva puta odbila zahtjev za dozvolom boravka, a odbijen je i treći put pod lažnim imenom.

Napadač iz Turkua, grada na jugozapadnoj obali Finske i 160 km od Helsinkija, posebno je ciljao žene te je dvije ubio, a šest ranio. Dva muškarca su ranjena štiteći žene.

Političari su sve glasniji da Finska treba promijeniti dosadašnju imigracijsku politiku. Ministar financija Petteri Orpo je kazao da bi vlada trebala razmisliti o otvaranju “centara za povratak” kako bi učinkovitije nadzirala imigrante kojima je odbijen azil.

U 2016., zahtjeve za azilom je podnijelo 155 Marokanaca, a dobilo ih je njih 20.

Komentiraj