FaH

FINANCIRANJE BRZOG VLAKA: Japan i Indija jačaju suradnju

Japan će osigurati 12 milijardi američkih dolara za financiranje izgradnje prvoga indijskoga brzog vlaka, objavile su dvije zemlje za vrijeme posjeta japanskoga premijera Shinza Abea, a u svrhu jačanja obrambenih veza i plana za nuklearnu suradnju.

Veze između tih dviju azijskih zemalja, druge i treće po veličini azijske gospodarske sile, jačaju jer Abe i njegov indijski kolega Narendra Modi žele uspostaviti ravnotežu s Kinom kao dominantnom azijskom gospodarskom silom.

Abe i Modi su obojica nacionalistički političari i razvili su osobno prijateljstvo. Dogovor o izgradnju brzog vlaka između financijskog središta Mumbaija i Ahmedabada daju Japanu vodstvo nad Kinom koja provodi studije izvedivosti za brze vlakove u drugim dijelovima indijske željezničke mreže.

“Ta će operacija započeti revoluciju u indijskim željeznicama i ubrzati indijska putovanja u budućnosti. Bit će to generator gospodarske transformacije u Indiji”, rekao je Modi u govoru.

U sklopu dogovora na polju obrane objavljenog u subotu, dvije će strane dijeliti tehnologiju, opremu i vojne informacije, no dugoočekivani sporazum o prodaji japanskog zrakoplova u vrijednosti od 1,1 milijardu američkih dolara još nije sklopljen.

Komentiraj