Europska unija i Sjedinjene Države upozorile su u srijedu Bosnu i Hercegovinu da će se u slučaju nastavka blokade reforma na putu u EU suočiti s financijskim sankcijama.

“Zbivanja u narednih nekoliko dana bi mogla imati dalekosežne posljedice po prosperitet i sigurnost zemlje tijekom narednih deset godina”, stoji u izjavi šefa delegacije Europske unije u BiH Larsa-Gunnara Wigemarka i američka veleposlanica u Sarajevu Maureen Cormack objavljenoj nakon njihova sastanka.

Wigemark i Cormack su razgovarali o političkim blokadama u BiH i opstrukcijama u provedbi ranije preuzetih reformskih obveza.

Veleposlanici EU i SAD u BiH upozorili su kako se “brzo smanjuju” izgledi da BiH u skorije vrijeme dobije status kandidata za članstvo u Uniji za što je zahtjev podnijela u veljači.

Istaknuli su kako je to izravni rezultat opstrukcije u prihvaćanju prolagodbe trgovinskih odredbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između BiH i EU. Već dogovorene izmjene kojima bi se tržište BiH otvorilo i za bescarinski uvoz  prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda iz Hrvatske dovedene su u pitanje zbog odbijanja vlasti Republike Srpske. Banjoj Luci je sada poslana poruka kako će zbog toga ostati bez novaca kojima je planirala krpati proračunske rupe u narednim godinama i bez čega neće moći isplaćivati plaće niti servisirati druge proračunske obveze.

Wigemakr i Cormack su potvrdili kako bez te prilagodbe kao ni bez usvajanja jedinstvenog mehanizma koordinacije odnosa s Unijom unutar BiH nema nikakvih jamstava da će BiH preći u novu fazu pristupanja Europskoj uniji.

Posljedice po BiH bit će još teže jer bez toga neće biti novih investicija niti međunarodne financijske potpore koja je temelj svakog budućeg napretka, navodi se u izjavi.

Konkretne posljedice uslijedit će već u srpnju potvrdli su Wigemark i Cormack pojašnjavajući kako u slučaju iznostanka provedbe očekivanih reformi neće biti ni odobravanja novog aranžmana između BiH i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koji je načelno dogovoren.

Taj je aranžman trebao pomoći državi i njenim entitetima da premoste manjak u proračunskim prihodima u narednim godinama uz osigiranje financijske potpore veće od 500 milijuna eura.

“Prilagodba SSP-a i prihvatanje zahtjeva za članstvo će biti ključno za stvaranje uvjeta pod kojima će se program MMF-a održati i u narednim godinama, i to je jako važno. Međunarodna zajednica sveukupno planira osigurati više od dvije milijarde eura kako bi pomogla BiH u naredne tri do četiri godine. Od toga će otprilike 850 miliona eura biti izravna potpora proračunima a 1,3 milijarde eura će biti usmjerene na ulaganja u infrastrukturu. Sve ovo ovisi o tome hoće li BiH biti na stabilnom političkom putu ka Europi”, upozorenje je europske i američke diplomacije političarima u BiH.

Komentiraj